Un bărbat mort din Constanța a primit amendă pentru că circulă fără rovinietă
Un bărbat din Constanța a primit amendă pentru că ar fi circulat fără rovinietă. Nu ar fi nici primul, nici ultimul. Dar Compania Națională de Adminstrare a Infrastructurii Rutiere a trimis amenda pe numele unei persoane decedate.
Soția bărbatului decedat a cerut în instanță, la Judecătoria Constanța, anularea procesului-verbal care constată contravenția. Cererea sa a fost însă, respinsă.
În motivarea cererii, femeia a arătat că sancțiunea vizează un conducător auto decedat. Mai mult, mașina depistată de camerele video fusese vândută înainte de moartea acestuia.
Vehiculul a fost depistat circulând fără rovinietă valabilă pe Autostrada A2, la Km 114+100, pe raza localității Fetești. Sancțiunea pentru această faptă este de 250 de lei.
Instanța a respins cererea și a admis excepția lipsei calității procesuale active. “Pentru ca petentul să aibă legitimație procesuală activă, respectiv pentru a avea dreptul a ataca, în instanță, procesul verbal, se impune ca între petent (persoana care introduce plângerea contravențională) și contravenient (persoana menționată în procesul verbal contestat) să existe identitate, nefiind posibilă atacarea unui proces verbal de o altă persoană.”
Instanța subliniază faptul că “sancțiunea contravențională este personală și nu poate fi executată împotriva alte persoane”. Mai mult, sancțiunea contravențională nu poate fi executată împotriva altei persoane.
În motivație se mai arată că “terții față de acest raport juridic, fie ei și succesori ai contravenientului, nu pot fi afectați de actul administrativ individual de sancționare, întrucât amenda aplicată nu poate fi opusă sau executată împotriva acestora.”
Soția șoferului mort nu va fi obligată să plătească amenda pentru că soțul ar fi circulat fără rovinietă
Din răspunsul primit de soția șoferului mort rezultă că aceasta nu este obligată, din punct de vedere legal, să plătească amenda stabilită pe numele bărbatului.
„Procesul-verbal nu poate fi executat împotriva acesteia, care nu are obligația legală de plăti amenda stabilită pe numele soțului, după cum a învederat și intimata, astfel încât procesul-verbal va produce efecte juridice”, se arată în decizia instanței.