Momentul în care o rachetă distruge un pod pe o șosea circulată din Nagorno Karabah
O cameră de supraveghere a surprins momentul în care o rachetă lovește și distruge un pod pe o șosea circulată în Nagorno Karabah. Racheta explodează, practic, la numai câteva zeci de metri în fața unei mașini care urma să treacă pe pod.
Conform publicațiilor The Drive și Jerusalem Post, racheta, trasă de azeri asupra drumului de acces dintre Armenia și Nagorno Karabah, este de fabricație israeliană. Mai exact, ar fi vorba despre o rachetă de precizie LORA (LOng Range Attack), cu o rază de acțiune de 400 de kilometri, capabilă să transporte o încărcătură de 570 de kilograme de exploziv, cu submuniții, ori de tip „bunker buster”. Racheta are o „eroare circulară probabilă” de 10 metri.
Conform Jerusalem Post, Azerbaidjanul este singura țară căreia Israelul i-a furnizat rachete Lora, în cadrul unui acord încheiat între cele două țări în 2018. Este nu doar prima oară când forțele armate azere au folosit acest tip de rachetă în conflictul cu Armenia din Nagorno Karabah, ci și prima oară când racheta a fost folosită în condiții de război.
O rachetă distruge un pod în Nagorno Karabah. Care sunt consecințele?
Videoclipul cu racheta care lovește podul din apropierea graniței cu Armenia a apărut pe rețelele de socializare pe 2 octombrie, la o săptămână de la reizbucnirea conflictului vechi de 40 de ani din această zonă. Folosirea rachetelor LORA indică o escaladare semnificativă a ostilităților care au debutat pe 27 septembrie.
În videoclipul filmat de o cameră de supraveghere amplasată în zona podului se poate vedea clar racheta cu câteva momente înainte de impact. Imaginile au permis experților identificarea rachetei ca fiind parte a sistemului LORA.
Atât Azerbaidjanul, cât și Armenia dispun de rachete ghidate care permit aplicarea unor lovituri de precizie. S-a speculat, chiar, la începutul conflictului, că Armenia a folosit sistemul rusesc antirachetă S-300 pentru a doborî mai multe rachete care se îndreptau spre capitala țării, Erevan. Ulterior, s-a dovedit că era vorba de drone, nu rachete.
Oricât ar părea de ciudat, filmări cu rachete care lovesc o șosea circulată nu sunt chiar rare în lumea modernă. Cu mai puțin de un an în urmă, un șofer a filmat căderea unei rachete pe o șosea din Israel.