Moment aniversar la Russelsheim: 25 de ani de la lansarea Opel Astra G
Opel Kadett a fost înlocuit în anul 1991 cu noul model Astra F și la Russelsheim a început un nou capitol din istoria companiei germane. Opel Astra F a devenit cel mai produs model din toate timpurile și a deschis drumul pentru noua generație în anul 1998.
Opel Astra G a fost primul model al companiei cu o caroserie complet galvanizată și a fost construit pe șasiul DSA (Dynamic Safety Action) nou dezvoltat pentru acest model. Această generație a fost și la baza primului autoturism de performanță OPC și o variantă dotată cu un motor V8 a concurat în German Touring Car Masters și în cursa de 24 ore de pe Nürburgring.
Opel Astra G: 25 de ani de la lansare
Având în vedere parcursul predecesorului său, Opel Astra G trebuia să confirme la sfârșitul anilor 1990, așadar nu este surprinzător faptul că procesul de dezvoltare a vehiculului a fost atent planificat. Echipa a folosit un program de proiectare computerizată numit ALIAS, care a fost conceput inițial pentru filmele de animație. Cu ajutorul acestui program, designerii au putut crea noul model într-o lume virtuală, tridimensională, pe computer. In primăvara anului 1998, Astra G a fost lansat sub forma unui hatchback cu trei și cinci uși și a unui break – toate cu design de coupé. La scurt timp au urmat varianta sedan notchback cu patru uși, coupé-ul, vehiculul comercial Astravan și modelul decapotabil, asigurând astfel acoperirea tuturor stilurilor importante de caroserie.
A doua generație Astra a beneficiat de o grilă trapezoidală caracteristică la acea vreme, o parte frontală dinamică având parbrizul tras înainte și o linie extinsă a acoperișului, precum și o linie centrală înaltă și un aspect de coupé pe modelul în trei uși. Acest lucru s-a reflectat, de asemenea, în cel mai bun coeficient aerodinamic din clasă, de 0.29. Șasiul DSA a jucat un rol important în caracteristicile de conducere activă. De asemenea, a asigurat o stabilitate eficientă la rulare în situații critice, cum ar fi frânarea pe diferite suprafețe de rulare. Din 1999, introducerea ESP a îmbunătățit siguranța. Iar sistemul patentat de eliberare a pedalei, care protejează împotriva rănirilor grave ale picioarelor în caz de impact, era echipat standard pe fiecare model Astra G.
Modelul Astra din 1998 a stabilit un standard în segmentul său și în ceea ce privește spațiul interior. Ampatamentul, cu zece centimetri mai lung decât cel al predecesorului său, a permis mai mult spațiu, în special pentru cap și genunchi, în spate. La varianta hatchback, volumul portbagajului a crescut la 370 litri, în timp ce Astra oferea până la 1.500 litri.
Primul Astra cu sigla Opel Performance Center (OPC)
Aproape în același timp cu introducerea modelului Astra G, a fost lansat Opel Performance Center (OPC) sub conducerea lui Volker Strycek. Primul model al diviziei de performanță a fost Astra OPC din 1998 cu un motor de 160 CP. Patru ani mai târziu Astra OPC a fost modificat și motorul de 192 CP putea să propulseze modelul cu o viteză maximă de 240 km/h. Începând din anul 2000, Opel s-a implicat în German Touring Car Masters cu un Astra V8 Coupe dezvoltat special și a ocupat locul al doilea în campionat. La Salonul Auto de la Geneva din anul 2001, Opel a prezentat conceptului Astra OPC X-treme cu 444 CP: modelul promitea o accelerație de la 0 la 100 km/h în 3,9 secunde și putea fi condusă pe șosele.
Noile modele de performanță de la Opel poartă acum denumirea Grand Sport electric (GSe) și vârfuri lede gamă sunt Astra GSe și Astra Sports Tourer GSe. Noua rețetă: performanțe de top, șasiu sportiv și sistem de propulsie electrificat. Recent specialiștii Opel au îmbunătățit șasiul GSe utilizat pentru aceste modele și au utilizat arcuri și amortizoare speciale KONI cu tehnologie FSD (Frequency Selective Damping).