Polițiștii din regiunea germană Hanovra au constatat că bandele de hoți vizează din ce în ce mai mult catalizatoarele mașinilor mai vechi.
Poliția a înregistrat anul trecut mai multe cazuri de furturi atât în capitala statului, cât și în zona înconjurătoare. Modelele Volkswagen și Opel par a fi deosebit de căutate.
Un anumit tip de furturi îi ține pe polițiști în alertă: persoane necunoscute sustrag catalizatoare de pe mașinile parcate în locuri publice. Infractorii acționează în toată țara, inclusiv în regiunea Hanovra. Începând din 2020, anchetatorii au înregistrat o creștere uriașă a numărului de cazuri. Hoții vizează materiile prime conținute de catalizatoarele auto. Doar ocazional hoții sunt prinși.
Sunt afectate mai ales vehiculele mai vechi. Asta pentru că dispozitivele sunt montate în partea inferioară a caroseriei și sunt mai ușor de furat.
”Există o preferință evidentă pentru modelele Volkswagen și Opel mai vechi”, a declarat Janique Bohrmann, purtător de cuvânt al poliției din Hanovra pentru site-ul Haz.de.
În alte părți ale țării, cum ar fi districtul Northeim, hoții preferă modele precum Volkswagen Polo și Opel Astra mai vechi. Hoții sunt extrem de profesioniști în abordarea lor: în mai puțin de un minut au tăiat convertorul catalitic cu un polizor unghiular sau un ferăstrău fără fir.
În primăvara lui 2021, Poliția a raportat mai multe furturi. De exemplu, posesoarea unui Volkswagen Lupo din Sehnde a observat că lipsea catalizatorul mașinii sale. Într-o parcare subterană din Laatzen, infractorii au umblat la un vechi BMW Seria 3, un Opel Astra și un Fiat Barchetta. De asemenea, persoane necunoscute au furat catalizatoare de pe un Mercedes-Benz și un alt model Volkswagen.
Pagubele sunt cuprinse între 100 și 4.000 de euro. O privire asupra statisticilor arată cât de căutate au fost în ultima vreme catalizatoarele: dacă în 2018 și 2019 au existat, în total, doar 27 de cazuri, numai în prima parte a lui 2020 au existat 124 de furturi.
Ceea ce face ca convertoarele catalitice să fie atât de dorite de hoți sunt materiile prime pe care le conțin. Mai multe grame de metale prețioase platină, paladiu și rodiu sunt încorporate în catalizatoare, iar prețurile acestor metale au crescut brusc în ultima vreme.
Rodiul, care este utilizat pentru a reduce oxizii de azot din gazele de eșapament, este deosebit de prețios. Acest metal se găsește foarte rar în natură și este unul dintre cele mai scumpe metale dintre toate. Un gram de rodiu poate fi cumpărat cu până la 700 de euro.