Ministerul Finanţelor a publicat un nou proiect privind plafonarea prețurilor pentru asigurările RCA

Publicat: 28 03. 2023, 09:15

Ministerul Finanţelor a publicat un nou proiect de HG privind plafonarea tarifelor de primă maxime pentru asigurările auto obligatorii RCA. Noul act normativ prevede îngheţarea prețurilor la nivelul din 28 februarie 2023, pentru o perioadă de 6 luni.

Pe lângă plafonarea prețurilor RCA în acest proiect se prevede și limitatea comisioanelor de distribuţie aferente contractelor de asigurări din acest segment la maximum 8% din prima netă tot pentru o perioadă de șase luni.

Un nou proiect de plafonare a prețurilor RCA

Săptămâna trecută Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul privind plafonarea preţurilor poliţelor RCA pentru a realiza o analiză a observaţiilor apărute. „Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii”, declarau la acel moment reprezentații ASF. Această decizie vine după ce inclusiv reprezentații asiguratorilor au criticat proiectul de Hotărâre de Guvern privind îngheţarea preţurilor RCA, pe motiv că încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult piaţa.

În nota de fundamentare a noului proiect propus de Ministerul Finanțelor (documentul poate fi consulat aici), prima medie RCA este cea subscrisă de societăţile de asigurare autorizate şi supravegheate de ASF în luna februarie 2023.  Ultima lună încheiată la data propunerii proiectului de act normativ, pentru poliţele cu valabilitate de 12 luni, convertită în clasa de Bonus-Malus B0, este mai mică decât tariful de referinţă RCA publicat de ASF în data 7 martie 2023, pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

În cazul autoturismelor deţinute de persoane fizice tariful de referinţă actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieţei din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare. Variaţia medie (prin compararea tarifului de referinţă din 2023 cu primele medii din februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului şi vârsta asiguratului, iar cea mai mare variaţie, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mai mare de 2500 cmc, pentru asiguraţii cu vârsta sub 30 de ani.

Potrivit proiectului, depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform prezentei hotărâri şi practicarea comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Prezenta hotărâre ar urma să intre în vigoare la 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 4, privind sancţiunile, care intră în vigoare la 10 zile de la data publicării.