Ministerul Finanţelor a publicat proiectul pentru plafonarea prețurilor RCA
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de HG prin care se stabilesc tarifele de primă maximă pentru polițele RCA aplicabile de societățile de asigurare.
„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (…). Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe ( proiectul poate fi accesat aici).
Care vor fi noile tarife pentru asigurările RCA
Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două. Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a HG.
Așa cum se arată în nota de fundamentare din acest document, în anul 2022, prima medie anuală RCA practicată de societăţile autorizate şi supravegheate de ASF a înregistrat o creştere de aproximativ 34% pentru asiguraţi persoane fizice, respectiv de 45% pentru asiguraţi persoane juridice, comparativ cu prima medie înregistrată în anul 2021. Pe categorii de vehicule, prima medie RCA a înregistrat în anul 2022 comparativ cu anul 2021 o creştere de 33,4% pentru autoturisme persoane fizice, 55,6% pentru autovehicule transport marfă persoane fizice, 30,2% pentru autoturisme persoane juridice şi 68,5% pentru autovehicule transport marfă persoane juridice.
„Având în vedere cele prezentate, o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui îngheţarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de către aceştia la data de 1 martie 2022”, se precizează în nota de fundamentare.
După ce Autoritarea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat noile tarife pentru asigurările RCA valabile pentru luna februarie s-a constat o creștere foarte mare a prețurilor. În unele cazuri prețul unei asigurări auto obligatorii înregistra o creștere de peste 40 de procente. Din acest motiv autoritățile au luat în calcul plafonarea prețurilor pentru polițele RCA la nivelul de anul trecut. Situația este și mai complicată după ce ASF a decis săptămâna trecută să retragă autorizația de funcționare a companiei Euroins.