Michelin își vinde activele din Rusia. Câți angajați își vor păstra locul de muncă în fabrica de lângă Moscova
Michelin a anunțat vânzarea operațiunilor sale în Rusia, în urma suspendării activităților industriale încă din 15 martie 2022. Transferul va fi făcut către un partener al firmei franceze.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a generat pierderi în mai multe domenii, unul dintre acesta fiind industria anvelopelor auto. În 15 martie 2022, compania Michelin a fost nevoită să își suspende activitatea în Rusia, urmând mai apoi să facă pasul decisiv de a părăsi țara cu totul.
Michelin Russia Tyre Manufacturing Company (MRTMC) LLC și Camso CIS LLC sunt cele două companii pe care Michelin le deținea în țara eurasiatică. Acestea vor fi transferate unui partener al firmei franceze, și anume Power International Tires LLC. Michelin susține că acesta este unul dintre principalii distribuitori de anvelope în Rusia, și are o acoperire pe toată țara.
Activitațile nu au putut fi trecute în gestiunea locală din cauza unor dificultăți majore care au făcut ca aceste activități să nu poată fi prestate independente, spune Michelin într-un comunicat de presă. Astfel, acordul va permite păstrarea a 250 de angajați, în principal în fabrica Michelin de la Davydovo. Însă, compania precizează inabilitatea Power International Tires LLC de a prelua toți angajații. În acest sens, Michelin va permite tuturor salariaților să părăsească locul de muncă „în condiții bune.”
O mutare decisivă în istoria companiei Michelin
Aproximativ două milioane de anvelope se produceau anual în uzina Michelin din orașul Davydovo. Acestea erau destinate în principal pentru piața rusească, dar se vindeau și în unele țări din nordul Europei.
„Vânzarea activelor din Rusia marchează un pas important în istoria Michelin”, spune compania în comunicatul de presă. Grupul francez a fost prezent pe teritoriul Rusiei încă din anul 1997, urmând ca în 2004 să își deschidă propria fabrică de producție în țară. Având în vedere istoria îndelungată a companiei în Rusia, decizia este una însemnată.
Costurile operațiunii nu au fost dezvăluite, însă compania recunoaște că a existat o diferență de câteva zeci de milioane de euro între calculele costurilor în 2022 față de cheltuiala estimată în mai 2023. Această discrepanță provine în urma conversiei monetare.
Grupul Michelin își are sediul la Clermont-Ferrand, Franța. Actualmente are 123.000 de salariați la nivel mondial și este prezent în 175 de țări, inclusiv România, unde are trei uzine – două la Zalău și una la Florești.