Merită să mai ții o termică după ce ți-ai luat o Tesla? Experiența unui vlogger român – VIDEO
Vechiul Renault Megane al lui Silviu, creator de conținut pe You Tube, pare să fie în continuare un partener de încredere în traficul din Capitală.
Mașinile electrice au devenit din ce în ce mai populare și în România, existând pe piață modele noi, dar și la mâna a doua, care pornesc de la mai puțin de 20.000 de euro. Având în vedere că infrastructura de încărcare este din ce în ce mai prezentă, mai ales în mediul urban din România, un motor electric nu mai este un mare inconvenient, așa cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani.
Însă, după o asemenea achiziție apare întrebarea: ce poți face cu vechea mașină cu motor termic, pe benzină sau motorină?
Mașina electrică face față și drumurilor lungi?
Silviu consideră că mașina Tesla, pe care și-a achiziționat-o la începutul acestui an, nu a fost mai prejos decât Renault Megane.
„Nu am avut niciodată nevoie de Megane în locul Teslei, să am vreo problemă de autonomie atunci când mă grăbesc undeva, niciodată”, a spus Silviu.
Un inconvenient a apărut atunci când una dintre mașini a rămas fără baterie. Și nu este vorba despre mașina electrică. Se pare că după 3-4 săptămâni de staționare, Renault Megane a rămas fără baterie și a avut nevoie de un impuls pentru a porni.
„Am observat că dacă îi scot permanentul de la navigație, atunci duce puțin mai mult”, a spus Silviu despre soluția găsită.
Stațiile de încărcare gratuită pot da dureri de cap
„Nu am avut nevoie de mașină termică”, a afirmat creatorul de conținut, în legătură cu utilizarea celor două autoturisme. Cu Tesla Silviu a ajuns în mai multe zone din țară și a reușit să parcurgă și un tur al mănăstirilor din Moldova, zonă cu mai puține stații de încărcare.
„De ce mai țin Megane-ul? În cazul meu particular, mai am nevoie și de a doua mașină din când în când (…). Uneori mai este nevoie de a doua mașină. ”, a spus acesta. Silviu a argumentat că un Uber nu ar rezolva situațiile în care nu poate folosi Tesla și a subliniat faptul că în afara acelor situații particulare, care implică drumuri în afara Bucureștiului, bagaje și scaune pentru copii, „nu aș mai vedea sensul unei mașini termice, azi, în 2022, aproape 2023, în România.”
Un sfat al creatorului de conținut pentru șoferii care aspiră la o mașină electrică este să își programeze călătoriile, astfel încât să știe când și cât trebuie să încarce. Legat de stațiile de încărcare gratuite, Silviu îi sfătuiește pe șoferi să le evite, deoarece sunt din ce în ce mai puține și aglomerate.
Costurile suplimentare pentru o mașină clasică le depășesc pe cele pentru o mașină electrică
Printre punctele cu minus ale mașinii pe combustie termică, Silviu a enumerat asigurarea, care poate depăși lejer 1.000 de lei, ITP-ul, dar și cauciucurile, care după câțiva ani trebuie schimbate și stricăciunile care pot apărea inopinat. Acesta a calculat că pentru o mașină termică, costurile suplimentare pe an sunt de aproximativ 3.000 de lei.
„Din punctul meu de vedere, dacă nu aveți neapărat nevoie de o a doua mașină, cu o mașină electrică decentă, cum este Tesla, vă puteți descurca în România, cu puțină programare, întradevăr”, a mai spus Silviu.