Mercedes-Benz GenH2, prototipul unui camion pe bază de hidrogen cu autonomie de 1.000 de km
Mercedes-Benz Trucks dezvăluie prototipul camionului pe bază de hidrogen GenH2 la IAA Transport 2022 din Hanovra.
Compania dezvoltă camioane de serie cu pile de combustie pe bază de hidrogen cu care intenționează să-și extindă portofoliu de vehicule în a doua parte a acestui deceniu.
Vehiculele pe bază de hidrogen pot fi o soluție mai bună pentru transportul unor sarcini mari pe distanțe lungi.
Necesitatea unei alternative pentru transport cu zero emisii de carbon ține și de dezvoltarea unei infrastructuri corespunzătoare și disponibilitatea energiei verzi. În viziunea Mercedes-Benz Trucks, aceste cerințe pot fi îndeplinite într-un timp scurt și într-o manieră eficientă din punctul de vedere al costurilor doar cu ajutorul energiei verzi și al hidrogenului verde.
Foarte puține țări vor putea susține aprovizionarea doar cu energie verde la prețuri competitive în viitor, ceea ce impune necesitatea unui comerț global cu surse de energie neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Hidrogenul verde va juca un rol esențial în acest proces, iar Mercedes-Benz anticipează prețuri atractive pentru această componentă în viitor, precum și avantaje considerabile în ceea ce privește costurile și fezabilitatea infrastructurii pe bază de hidrogen, autonomie mai mare, flexibilitate și timp de încărcare mai scurt pentru clienți. Toate aceste beneficii fac din transportul pe bază de hidrogen o opțiune viabilă pentru clienții Mercedes-Benz Trucks, mai ales în segmentul de transport pe distanțe lungi.
Camionul Mercedes-Benz GenH2, primul prototip cu pile de combustie pe bază de hidrogen, este supus unor programe riguroase de testare încă de anul trecut, atât pe pista de testare internă, cât și pe drumurile publice. În dezvoltarea transportului pe bază de hidrogen, Mercedes-Benz Trucks alege hidrogenul lichid. În această formă de agregare, acesta are o densitate energetică semnificativ mai mare și un volum mai mic, în comparație cu hidrogenul gazos. Ca urmare, camionul poate fi alimentat cu mai mult hidrogen, ceea ce crește semnificativ autonomia și permite performanțe asemănătoare cu ale unui camion diesel convențional.
GenH2 este proiectat să ajungă la o autonomie de peste 1.000 de kilometri
Acest lucru face ca vehiculul să fie potrivit pentru aplicații flexibile și solicitante, în special în segmentul de transport pe distanțe lungi. Producția de serie va începe după 2025.
Inginerii Daimler Truck au dezvoltat camionul GenH2 pe baza specificațiilor camionului convențional Mercedes-Benz Actros pentru transport pe distanțe lungi, în ceea ce privește sarcina utilă, autonomia și performanța. Scopul final este de a oferi o variantă de serie a camionului GenH2 cu o sarcină utilă de 25 de tone la o greutate brută de 40 de tone. Aceste performanțe sunt facilitate de două rezervoare speciale de hidrogen lichid din oțel inoxidabil cu o capacitate de stocare de 80 de kilograme (40 kg fiecare) pentru acoperirea distanțelor lungi. Sistemul de rezervoare din oțel inoxidabil este format din două tuburi încorporate, care sunt conectate între ele și izolate în vid.
În versiunea de serie a GenH2 Truck, sistemul de pile de combustie urmează să furnizeze 2 x150 kilowați, iar bateria urmează să furnizeze încă 400 kW. La 70 kWh, capacitatea de stocare a bateriei este relativ scăzută, deoarece nu este destinată să răspundă nevoilor energetice, ci doar unui necesar suplimentar de putere în situații particulare precum în timpul accelerării sau al conducerii în rampă cu încărcătură maximă.
Bateria relativ ușoară permite o sarcină utilă mai mare
Pentru vehiculele produse în serie, bateria se va autoîncărca din surplusul de energie generat de frânare și pilele de combustie. Un element central al strategiei sofisticate de operare a sistemului bazat pe pile de combustie și baterii este un sistem de răcire și încălzire ce menține toate componentele la temperatura ideală de funcționare, asigurând astfel o durabilitate maximă. Într-o versiune pre-serie, cele două motoare electrice sunt proiectate pentru un total de 2 x 230 kW putere continuă și 2 x 330 kW putere maximă. Cuplul este de 2 x 1577 Nm, respectiv 2 x 2071 Nm.
În același timp, Daimler Truck colaborează cu Linde la dezvoltarea unui nou proces de manipulare a hidrogenului lichid (hidrogen lichid „subîncălzit” sau „tehnologie sLH2”). Printre altele, această abordare inovatoare permite o densitate de stocare și mai mare și o realimentare mai ușoară în comparație cu LH2. Companiile plănuiesc prima realimentare a unui prototip de vehicul într-o stație pilot din Germania în 2023.
În ceea ce privește infrastructura pentru stațiile de alimentare cu hidrogen de-a lungul unor rute de transport importante din Europa, Daimler Truck intenționează să colaboreze cu companiile Shell, BP și TotalEnergies.
Daimler Truck este, de asemenea, acționar la operatorul stației de alimentare cu hidrogen H2 MOBILITY Deutschland. În plus, Daimler Truck, IVECO, Linde, OMV, Shell, Total Energies și Volvo Group s-au angajat să colaboreze pentru a contribui la crearea condițiilor pentru introducerea pe piață a camioanelor pe bază de hidrogen în Europa, ca parte a grupului H2Accelerate (H2A).