Membrii familiei Ford controlează aproape 40% din drepturile de vot la cel de-al doilea mare producător auto american, prin intermediul unei clase separate de acţiuni, înfiinţată la listarea grupului, în 1956. Grupul aplică un program de restructurare, care include reducerea numărului de angajaţi şi închiderea unor fabrici, pentru a reveni la profitabilitate şi a recupera din cota de piaţă pierdută în favoarea firmelor străine concurente.
La începutul lunii mai, Ford a anunţat că 25.000 de angajaţi au renunţat la posturi, în urma unor compensaţii. Compania a raportat pentru anul trecut pierderi record de 12,7 miliarde de dolari. În primul trimestru, pierderile s-au ridicat la 282 de milioane de dolari.
"Familia Ford nu discută vânzarea acţiunilor deţinute la Ford Motor Company. Declaraţiile surselor sunt neadevărate", a declarat avocatul David Hempstead. O persoană apropiată situaţiei a declarat, luni, că familia Ford s-a întâlnit luna trecută cu reprezentanţi ai unei bănci de investiţii, dar că nu a angajat nici o firmă pentru consultanţă.
Titlurile Ford au încheiat tranzacţiile de luni, de la bursa din New York, în creştere cu 4,06%, la 8,71 dolari pe unitate, după un avans anterior de 4,8%, cel mai rapid din ultimele şase luni. Creşterea cotaţiei a fost determinată parţial de o informaţie publicată de agenţia Bloomberg, conform căreia membrii familiei fondatoare iau în considerare vânzarea unei părţi a participaţiei deţinute la grup, a declarat Kevin Tynan, analist la Argus Research.
Vânzarea grupului Chrysler către fondul de investiţii Cerberus Capital Management a amplificat aşteptările privind o restructurare mai rapidă şi mai amplă a industriei auto americane, determinând avansul titlurilor atât pentru Ford cât şi pentru General Motors (GM), consideră analişti de la JP Morgan şi Bear Stearns. Titurile GM au încheiat tranzacţiile de luni în creştere cu 3,9%, la 30,62 dolari pe unitate.