Medicamentele și cosmeticele lăsate în mașina încinsă trebuie aruncate imediat? Ce se întâmplă cu ele
Foarte mulți șoferi își țin actele, gadget-urile, medicamentele, chiar și diverse gustări în torpedou, fără să se gândească ce se întâmplă în acest compartiment când e cald afară.
Căldura excesivă este un fenomen cu care România se confruntă din ce în ce mai des. Deja nu mai putem vorbi doar de „luna lui cuptor”, august, ci de un întreg sezon „de foc”, din iunie până în septembrie.
Dacă la umbră temperaturile ating 30 de grade Celsius, în bătaia directă a Soarelui acestea depășesc 40 de grade.
Așa că șoferii trebuie să fie foarte atenți ce lasă în mașină.
Pericolul din torpedou! Ce se întâmplă în acest compartiment când e cald afară
Temperatura din interiorul unei mașini poate depăși 50 de grade Celsius, dacă e lăsată în soarte o zi întreagă.
Iar torpedoul se va transforma în cuptor, alterând tot ce se află depozitat acolo.
De aceea, șoferii ar trebui să țină cont de pericolul din torpedou și să nu lase acolo alimente, băuturi sau pastile.
Într-o zi toridă, alimentele fie se vor strica, fie se vor topi. Băuturile acidulate riscă să explodeze, ceea ce ar fi un coșmar pentru orice șofer. Iar pastilele nu doar că își vor pierde proprietățile, dar riscă să devină toxice.
Nici dispozitivele electronice sau brichetele nu ar trebui lăsate în torpedou. La temperaturi foarte ridicate, există riscul ca acestea să se strice sau, mai grav, să ia foc.
Ce se întâmplă cu medicamentele lăsate în mașină când e cald afară
Atunci când e cald afară, nu e indicat să lăsăm nicăieri în mașină, nici sub scaun, nici în cotieră, cu atât mai puțin în torpedou, medicamentele și alimentele.
Aceeași situație e și în cazul cremelor sau unguentelor. Acestea, practic, se „fierb” în mașina încinsă, iar când sunt aplicate pe piele pot genera iritații și reacții alergice.
La fel e și în cazul unei aspirine sau a Vitaminei C, de exemplu. Acestea, ținute în căldură extremă, își pierd proprietățile și chiar pot deveni toxice. Iar reacțiile adverse sunt multiple, de la dureri abdominale și toxiinfecție alimentară la reacții alergice și stare de rău generalizată.
Fie că este vorba de medicamente sau cosmetice, dacă au fost lăsate în autoturismul care a stat mult în soare, aruncați-le imediat.
Ladă frigorifică sau minifrigider pentru a depozita medicamente vara
Unele mașini sunt dotate cu un torpedou cu răcire, care e conectat la sistemul de aer condiționat al mașinii.
Acesta e potrivit pentru a ține medicamente sau alimente acolo, dar numai cât timp mașina e pornită. În general, când vehiculul e oprit, și sistemul de răcire se întrerupe, deci acest compartiment se va încălzi.
Astfel că singura soluție e ca aceste alimente sau medicamente să fie ținute într-o ladă frigorifică autonomă sau conectată la bateria mașinii. Sau vehiculul să fie dotat cu un minifrigider, care răcește independent de funcționarea motorului.
Dar, în aceste cazuri trebuie ținut cont și de acumulatorul auto. Pentru că dacă lada sau frigiderul nu sunt cuplate la o baterie distinctă, ci la cea care pornește motorul, atunci aceasta se va epuiza în câteva ore de funcționare continuă a consumatorilor.