Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele cu motoare termice. Când se va întâmpla?
Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât cele cu motoare pe combustie, potrivit unei estimări care are le bază un studiu realizat de BloombergNEF. Când se va întâmpla acest lucru?
Pentru moment, prețul mașinilor electrice, dar și infrastructura precară pentru încărcarea acestora sunt doi factori care îi descurajează pe șoferii interesați să achiziționeze un autoturism cu emisii zero.
Lucrurile se vor schimba însă, în Europa, arată studiul realizat de BloombergNEF. Și se va întâmpla chiar mai repede decât ne-am putea aștepta. Estimările Bloomberg vorbesc despre anul 2027.
Inversarea în ierarhia prețurilor va avea loc pentru că producția de motoare pe combustie, care să aibă valori de emisii tot mai mici, va deveni extrem de costisitoare. Nu va fi ușor pentru constructori să se conformeze normelor de poluare tot mai stricte. Vor fi nevoiți astfel să facă investiții majore. Costurile de producție ale motoarelor cu ardere internă le-ar putea depăși, în scurt timp, pe cele ale producției de baterii.
În 2026, arată studiul, un sedan sau un SUV electric va ajunge să coste cât mașinile cu propulsoare convenționale. Momentul egalității de prețuri este privit ca o bornă în industria auto și în procesul tranziției de la combustibili fosili la surse alternative de energie.
La ce prețuri vor ajunge mașinile electrice?
Potrivit studiului, mașinile electrice ar avea, în prezent, prețuri medii de 33.300 de euro. Pentru mașinile cu motoare pe benzină, prețul mediu gravitează în jurul valorii de 18.000 de euro. BloombergNEF estimează că, în 2026, ambele vor ajunge la aproximativ 19.000 de euro. Prețul estimat pentru mașinile electrice este însă, fără subvențiile generoase oferite de statele membre ale Uniunii Europene. Suma plătită de cumpărător va fi așadar, și mai mică.
Specialiștii UBS, în schimb, apreciază că egalitatea de prețuri își va face apariția și mai rapid. Mașinile electrice și cele convenționale vor avea aceleași prețuri până în 2024.
Un raport emis de organizația non-profit Transport & Environment apreciază că prețurile bateriilor vor scădea cu până la 58% în Europa, în următorul deceniu.