Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Ce se întâmplă cu motoarele pe motorină

Autor: Radu Țuțulan 12 iul. 2024 Știri auto
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Ce se întâmplă cu motoarele pe motorină

În toată lumea, dar mai ales în Europa, este o dezbatere foarte aprinsă cu privire la motoarele pe motorină. Pe de-o parte, aceste produc mai multe noxe decât cele electrice sau electrice, dar, pe de altă parte, sunt mai economice și mai eficiente. Cert este că mașinile diesel au fost interzise deja în mai multe orașe.

De mai mulți ani, mașinile diesel sunt considerate periculoase pentru mediul înconjurător. Iar în condițiile în care încălzirea globală și poluarea aerului au devenit probleme globale, vânzările acestor tipuri de motoare au scăzut simțitor.

În plus, autoritățile din mai multe orașe europene au impus restricţii de circulație mașinilor cu motoare pe motorină.

Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe

Multe orașe europene au interzis accesul maşinilor diesel în zonele centrale şi în așa-numitele „zone verzi”.

Aceste vehicule, care funcționează cu motorină, fie nu pot intra deloc în zonele delimitate, au anumite zile în care le e interzisă circulația. Sau, în unele cazuri, șoferii lor trebuie să achite o taxă de acces.

Mașinile diesel, interzise în zonele centrale sau „verzi” din aceste orașe:

  • Barcelona (Spania);
  • Bruxelles (Belgia);
  • Londra (Marea Britanie);
  • Madrid (Spania);
  • Milano (Italia);
  • Paris (Franța);
  • Stuttgart (Germania).

Ce restricții au mașinile cu motoare pe motorină în Europa

În Londra, atât mașinile diesel, cât și cele pe benzină, sunt obligate să îndeplinească norma de poluare Euro 6. Doar vehiculele electrice sau hibrid sunt scutite de această obligație. Cei care conduc mașini vechi, Euro 5 sau mai jos, trebuie să plătească o taxă de 12.50 lire pe zi.

În zona cu emisii scăzute (LEZ) din Bruxelles, au acces doar mașinile cu motoare diesel Euro 4 și peste. Iar din 2025 vor putea circula doar cele Euro 6. Pentru restul mașinilor, care poluează mai mult, trebuie plătită o taxă de acces de 35 de euro. Însă acestea nu vor avea dreptul să circule decât 8 zile pe an.

La Stuttgart, accesul mașinilor diesel care au motoare Euro 4 sau mai vechi, este interzis. În zonele de periferie, e permisă circulația vehiculelor cu motoare Euro 5, iar în centru pot circula doar mașinile cu Euro 6.

Zona de circulație limitată (ZCR) din Paris permite tranzitul maşinilor diesel cu sticker Crit’Air 2 sau 3, de luni până vineri, între 08:00 și 20:00. Ceea ce înseamnă că acestea au motoare Euro 4 sau peste. Iar din 2025, vehiculele trebuie să aibă cel puțin motoare Euro 5 pentru a circula prin Paris.

O restricție similară se aplică și în Barcelona, unde mașinile diesel nu pot intra în oraș, în timpul săptămânii, între orele 07:00 și 20:00, decât dacă au cel puțin Euro 4.

În zona cu trafic limitat (ZTL) din Milano, accesul este permis doar mașinilor diesel Euro 6.

Iar în Madrid, vehiculele cu motoare diesel produse înainte de 2006 nu au acces deloc în zona centrală a orașului.

Mașinile diesel, interzise în România?

Parlamentul României a adoptat, anul trecut, legea de limitare a emisiilor provenite din transportul rutier.

Astfel, până la finalul anului 2025, Bucureștiul și alte 12 mari orașe vor stabili zone cu nivel scăzut de emisii (ZNSE).

Printre aceste orașe se mai află:

  • Brașov;
  • Cluj-Napoca;
  • Constanța;
  • Craiova;
  • Iași;
  • Ploiești;
  • Timișoara, etc.

Autoritățile sunt obligate să instituie restricții și/sau taxe pentru accesul autovehiculelor în aceste zone.

Totodată, până în 2040, jumătate din vehiculele folosite la transportul public în municipiile reședință de județ trebuie să aibă emisii zero.

Ce se întâmplă cu motoarele pe motorină?

Cu toate că la nivel european s-a stabilit interzicerea progresivă a motoarelor pe motorină, deocamdată majoritatea producătorilor auto încă vând modele echipate cu propulsoare diesel.

În primul rând pentru că acestea sunt mult mai trainice decât cele pe benzină. Dar și pentru că mulți șoferi sunt interesați mai mult de consumul mașinii decât de protejarea mediului.

De exemplu, un VW Passat, cu motor de 2.0 litri diesel, a parcurs peste 2.600 de kilometri cu un singur plin. Mai exact, a înregistrat un consum mediu de 2.8 litri/100 km.

Un record similar era deținut tot de un VW Passat cu motor diesel, dar care avea o capacitate de doar 1.6 litri. Acesta parcursese doare puțin peste 2.500 de kilometri cu un plin de motorină.

Un alt exemplu este cel al unui Mercedes-Benz W123, cu motor diesel de 2.4 litri, fabricat în 1986. Acesta a parcurs deja peste 7 milioane de kilometri și continuă să funcționeze, ca taxi.

Așadar, cu toate că planul este ca motorizarea diesel să fie, treptat, eliminată, probabil va mai dura până când asta se va realiza.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide