Mașinile de lux cu sistem de pornire fără cheie sunt ținta predilectă a hoților
Mașinile de lux cu sistem de pornire fără cheie sunt ținta predilectă a hoților. Fenomenul a luat o amploare atât de mare, încât companiile de asigurări au început să refuze asigurarea acestor mașini în Marea Britanie.
Rețelele de hoți de mașini profită de ușurința cu care se pot fura mașinile dotate cu sistem keyless entry – acces și pornire fără cheie. O dotare care este căutată de foarte mulți clienți și care asigură o comoditate mare în utilizare reprezintă însă și călcâiul lui Ahile când vine vorba de furturi auto.
Hoții pot „prelungi” raza de acțiune a cheii originale folosind un transponder radio. Astfel, cheia aflată în casă sau în buzunarul proprietarului este „adusă” în mod virtual lângă mașină de echipa de hoți, care capătă astfel acces total la mașină. Întreaga operațiune durează mai puțin de un minut.
Fenomenul a devenit atât de răspândit, încât mai multe societăți de asigurare din Marea Britanie au început să refuze asigurarea mașinilor de lux dotate cu sistem keyless entry. Pentru a putea să-și asigure mașinile, proprietarii modelelor de lux trebuie să dovedească că dispun de un garaj securizat sau pot bloca mașina cu stâlpi mobili care să împiedice mișcarea acesteia. În caz contrar, polița de asigurare nu poate fi întocmită, relatează BBC.
Dacă ai mașină cu sistem de pornire fără cheie poți fi ținta hoților!
Nu doar britanicii se confruntă cu o creștere a furturilor acestor mașini – fenomenul ia amploare în toate țările dezvoltate. Iar dacă la început hoții preferau mașinile de lux, ușurința cu care pot fi furate a făcut ca și modelele de volum să fie luate în vizor de hoți.
Vulnerabilitatea sistemelor keyless entry este o problemă cunoscută de multă vreme, dar nu sunt multe lucruri pe care le pot face producătorii de mașini pentru a limita fenomenul. Modelele mai noi au dotat cardul mașinii cu un accelerometru, care dezactivează semnalul radio atunci când acesta stă nemișcat – pe un dulap, spre exemplu. În ciuda acestei măsuri, mașinile cu sistem keyless entry continuă să fie preferatele hoților.
Experții în securitate cibernetică recomandă blocarea semnalului radio al cheii prin introducerea acesteia într-o „cușcă Farady” – în esență o cutie metalică. Cheia poate fi păstrată în siguranță în frigider sau cuptorul cu microunde. Învelirea cheii în staniol poate oferi, de asemenea, o protecție rezonabilă.