Mașinile Dacia, adăugate pe lista mărfurilor de import paralel în Rusia
Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia a anunțat extinderea listei de mărfuri pentru import paralel, care cuprinde acum și mai multe mărci de mașini care anterior nu erau incluse, potrivit agenției Interfax. Conform ordinului emis de autoritățile de la Moscova, pe listă au fost incluse mașinile produse de Dacia, Renault, Citroen, Ford, Genesis, Hyundai, Isuzu, Kia, Mazda, Peugeot și Opel.
Introducerea acestor mărci auto pe lista de mărfuri pentru import paralel înseamnă că mașinile produse de acești constructori pot fi importate începând de acum în Rusia fără acordul deținătorilor drepturilor de autor. Pe listă mai sunt incluse și alte mărci din alte domenii de activitate, precum mărci de uleiuri de motor, mărci de electrocasnice sau diverse branduri care produs piese de schimb pentru echipajele agricole și navele maritime.
„Stimularea importurilor vizează acele nișe pentru care producătorii ruși au nevoie de mai mult timp pentru a satisface nevoile întreprinderilor industriale și ale consumatorilor finali”, a transmis cu această ocazie Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia, potrivit Adevărul.
Ce înseamnă asta pentru mașinile Dacia
Organizația Mondială a Comerțului notează faptul că practica importurilor paralele este permisă în unele țări, în timp ce în altele este interzisă. Importul paralel de diverse produse și bunuri reprezintă de fapt importul acelor produse fabricate legal în alte țări, dar care sunt exportate din acestea fără permisul titularului dreptului de proprietate intelectuala. Practica importurilor paralele a fost interzisă în Rusia până în anul 2018, atunci când Tribunalul Constituțional le-a declarat legale.
Practic, Rusia va utiliza principiul internațional al expirării dreptului de autor și va permite importul de mașini Dacia fără acordul constructorului auto din momentul în care acele mașini sunt vândute în orice țară din lume. Autoritățile de la Moscova apelează la această variantă după ce lanțurile de aprovizionare cu anumite bunuri și produse au fost sistate de producătorii străini după începutul războiului din Ucraina.