Mașinile abandonate vor fi ridicate de autorități mult mai rapid
Mașinile abandonate vor fi ridicate de autorități mult mai rapid, dacă proiectul de lege care a trecut tacit de Senat va primi și aprobarea deputaților. Proiectul a primit deja propunere de aprobare din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților.
Potrivit proiectului, orice tip de vehicul abandonat pe domeniul public sau privat al statului cel puțin șase luni va fi ridicat de autorități. În această categorie intră vehiculele fără stăpân fără plăcuțe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în alte state, dar și vehiculele abandonate, care, deși au un deținător cunoscut, există indicii temeinice că nu ar corespunde circulației pe drumurile publice.
Legislația actuală prevede o măsură similară, dar termenul este de cel puțin un an. În plus, legislația actuală nu face nicio referire la mașinile înmatriculate în alte state.
În ce condiții vor fi ridicate mașinile abandonate?
Vehiculele considerate, potrivit legii, ca abandonate timp de cel puțin jumătate de an vor fi inventariate de autorități. Concret, se vor încheia procese-verbale de constatare și pe mașini se vor afișa somații pentru ridicarea lor în maximum cinci zile.
În caz contrar, după 10 zile de la comunicarea somației, vehiculele vor fi ridicate și depozitate de autorități în locuri special amenajate. Ulterior, dacă proprietarii nu-și vor revendica mașinile, acestea vor fi vândute sau scoase din circulație și casate. În plus, aceștia vor trebui să plătească o amendă între 1.000 și 2.000 de lei.
O procedură legislativă se află și acum în vigoare, dar procesul este mai greoi și îndelungat. Potrivit inițiatorilor noului proiect de lege, măsurile propuse vor ajuta la eliberarea mai rapidă a locurilor de parcare blocate pe domeniul public al statului.
Aproximativ 3.000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități, se află în București. Se regăsesc 300 de astfel de vehicule și în Brașov. În Galați, autoritățile locale au demarat deja procedura de ridicare a vehiculelor părăsite pe domeniul public.
Pentru ca acest proiect să se aplice va trebui să fie aprobat de Camera Deputaților, promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial. În acest moment, proiectul a primit undă verde din partea deputaților din Comisia Juridică, existând șanse mari să fie adoptat.