Mașini care nu pot fi înmatriculate în România. Precizările RAR
Mașinile second-hand sunt o resursă valoroasă, atât pentru cei cu venituri modeste, cât și pentru industria auto în ansamblul ei. Totuși, nu toate mașinile second-hand pot fi înmatriculate legal în România. Samsarii dau țepe cu astfel de mașini care nu pot fi înmatriculate în România, astfel că Registrul Auto Român explică la ce trebuie să fim atenți.
Una dintre țepele clasice cu mașini second hand este cea a importului de mașini care au fost radiate în vederea dezmembrării în țara de origine. Acestea au prețuri derizorii, iar samsarii de mașini le pot vinde cu un profit considerabil atunci când găsesc cumpărători creduli. Din păcate, reversul medaliei este că acestea nu pot fi înmatriculate legal în România, astfel că cei care cumpără astfel de mașini riscă să dea banii pe un grămadă de fier vechi pe roți.
RAR recomandă cumpărătorilor de mașini second hand provenite din alte state să NU le achiziționeze fără documente de înmatriculare. De asemenea, este necesar ca aceștia să verifice, în momentul achiziționării vehiculelor, că documentele de înmatriculare nu sunt alterate cu intenția de a ascunde statutul de vehicul scos din uz în vederea dezmembrării (de exemplu prezintă ștersături, zone acoperite cu diverse etichete, etc.) sau că nu conțin mențiuni referitoare la scoaterea din uz în vederea dezmembrării.
Mașini care nu pot fi înmatriculate: Cum procedăm cu cele provenite din SUA și Canada
Într-un articol anterior am explicat la ce trebuie să fie atenți cei care cumpără mașini second-hand din statele Uniunii Europene, pentru a nu se trezi că dau banii pe o mașină care nu poate fi înmatriculată. În ultima vreme s-au înmulțit însă și importurile de mașini de pe continentul american. Registrul Auto Român a transmis un comunicat în care precizează la ce trebuie să fim atenți în cazul mașinilor aduse din SUA sau Canada.
„În cazul vehiculelor provenite din SUA și Canada, scoaterea din uz a vehiculelor reiese din denumirea specifică a documentelor şi/sau din menţiunile înscrise în acestea referitoare, printre altele, la imposibilitatea reînmatriculării vehiculelor în respectivele state și/sau la statutul de vehicul nereparabil.
Astfel, RAR va refuza efectuarea activităților solicitate în cazul vehiculelor provenite din SUA pentru care clienții prezintă documente precum Certificate of Destruction, Junking Certificate, Nonrepairable Vehicle Certificate, Certificate of Title of a Salvage Non-Rebuildable Vehicle, Nonrepairable Vehicle Title etc.
De asemenea, RAR va refuza efectuarea activităților solicitate în cazul vehiculelor provenite din Canada pentru care clienții prezintă documente precum Permit – Vehicle Portion / Certificat d’imm. – Véhicule (Ontario) în care este menționat textul BRAND – IRREPARABLE”, se arată în comunicatul RAR.