Mașină zgâriată în parcare: Este legal să o repari singur? În ce situații trebuie anunțată poliția
Este legal să îți repari singur mașina, dacă ai găsit-o lovită sau zgâriată în parcare? Legea circulației precizează foarte clar ce obligații au șoferii în astfel de cazuri și în ce situații trebuie anunțată poliția.
Să găsești mașina lovită sau zgâriată în parcare este unul dintre cele mai neplăcute momente pentru un șofer. Mai ales dacă vehiculul a staționat corect, într-o zonă, teoretic, sigură.
Poți trage la răspundere pe cineva într-o astfel de situație?
Ce trebuie să faci dacă ai găsit mașina zgâriată în parcare
Dacă ai avut ghinionul ca mașina ta să fie zgâriată în parcare, sunt mai mulți pași de urmat.
În primul rând, este important dacă ai văzut cine a lovit-o. Pentru că poate ajuta foarte mult să poți identifica mașina sau șoferul care a produs accidentul.
Sunt cazuri în care șoferul vinovat așteaptă întoarcerea celui păgubit la mașină sau lasă în geam un număr de telefon. Astfel, ar putea fi încheiată o înțelegere amiabilă, dacă ambii sunt de acord.
Dar, dacă ai găsit mașina zgâriată în parcare, dar nu poți identifica vinovatul, poți încerca să găsești martori. Sau să obții imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zona parcării, dacă există.
Apoi, cu aceste informații, trebuie să te prezinți la poliție și să reclami accidentul.
În ce situații trebuie anunțată poliția
Dacă ai reușit să identifici persoana sau vehiculul care ți-a lovit mașina, dar nu ai putut lua legătura cu cel vinovat pentru a încheia o constatare amiabilă, trebuie anunțată poliția.
De asemenea, dacă ai găsit mașina zgâriată în parcare, dar nu știi cine a lovit-o sau când, trebuie să mergi la poliție. Sau dacă sunt mai mult de două mașini implicate în incident, trebuie sesizate autoritățile.
Așadar, în toate situațiile în care nu se poate încheia o constatare amiabilă, șoferul păgubit trebuie să meargă la poliție. Și, conform legii, aceeași obligație o au și șoferii care au provocat incidentul.
„Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art 79, din Codul Rutier.
Accidente ușoare de circulație sunt evenimentele rutiere care nu au avut ca rezultat rănirea unei persoane și nici nu s-au soldat cu pagube majore.
Este legal să repari singur mașină zgâriată în parcare?
Dacă ai găsit mașina zgâriată în parcare, nu ai voie să repari vehiculul decât cu acordul poliției. Sau dacă nu se încheie o constatare amiabilă.
Reparația unui vehicul implicat într-un eveniment rutier, fără a obține încuviințarea poliției, este infracțiune. Deoarece, fie poliția fie compania de asigurări, au obligația de a verifica circumstanțele în care s-a produs accidentul.
Astfel, șoferii care au lovit o mașină în parcare, apoi fug și nu anunță în 24 de ore autoritățile cu privire la producerea evenimentului rutier, dar își repară ulterior vehiculul, riscă să ajungă la închisoare. La fel și cei care și-au găsit mașina zgâriată în parcare, nu au sesizat poliția, dar și-au reparat singuri autoturismul.