Mașina a fost avariată după ce ai dat cu ea într-o groapă? În ce situații poți primi despăgubiri

Autor: Radu Țuțulan 28 iun. 2024 Știri auto
Mașina a fost avariată după ce ai dat cu ea într-o groapă? În ce situații poți primi despăgubiri

Șoferii care au avut ghinionul să dea cu mașina într-o groapă formată pe șosea și din cauza asta și-au avariat vehiculul, pot obține despăgubiri, dar numai în anumite situații.

România are în continuare multe drumuri de proastă calitate. Fie s-au format denivelări, fie gropi deosebit de periculoase.

Iar dacă un șofer a avut neșansa de a nu observa la timp groapa, poate să se aleagă cu o avarie serioasă a mașinii.

Ce poți face dacă mașina a fost avariată după ce ai dat cu ea într-o groapă

În situația în care ai dat cu mașina într-o groapă formată pe carosabil și vehiculul a fost avariat, trebuie să iei legătura cu firma de asigurări, dacă ai CASCO. În această situație, asigurătorul va deconta, în aproape toate situațiile, daunele produse. Ulterior, va încerca să recupereze banii de la administratorul drumului.

De asemenea, este important să faci poze sau filmări la fața locului, pentru a putea demonstra situația.

Totodată, ar trebui notificată poliția cu privire la pericolul reprezentat de acea groapă. Poți formula inclusiv o plângere împotriva administratorului drumului pentru că nu a luat măsurile necesare să asigure buna desfășurare a circulației.

Poți primi despăgubiri dacă ai dat cu mașina într-o groapă?

Administratorii drumurilor publice sunt obligați să se asigure că circulația, pietonii și șoferii nu sunt puși în pericol de starea drumului. Ceea ce înseamnă că primăria, consiliul județean, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau firma care administrează acel tronson repară și întrețin drumul în mod corect.

Astfel că, în situația în care dai cu mașina într-o groapă din carosabil, vina aparține administratorului drumului. Dar, din păcate, nu îți poți obține dreptatea decât în instanță.

Ceea ce înseamnă că, în lipsa CASCO, trebuie să dai în judecată administratorul drumului pentru a fi despăgubit.

Ce trebuie să faci pentru a obține despăgubiri

Pentru a obține despăgubiri, în cazul în care mașina a fost avariată din cauza unei gropi, trebuie să:

  • stabilești cine este administratorul respectivului drum (primăria, consiliul județean, CNAIR, etc.);
  • deschizi acțiune în instanță împotriva autorității competente, însoțită de un deviz de la un service autorizat, în care au fost evaluate pagubele asociate incidentului.
  • depui probele care demonstrează cum s-a produs avaria (poze, filmări, declarații de martori, constatarea poliției, etc.).

Odată deschis procesul, instanța poate desemna un expert care să stabilească legătura de cauzalitate dintre defecțiunile provocate vehiculului și groapa sau denivelarea din asfalt.

Abia apoi, în baza expertizei și a analizei probelor, instanța va stabili daunele ce trebuie achitate.

Sau, din contră, dacă nu sunt suficiente probe, poate respinge acțiunea. Caz în care păgubitul va fi obligat să achite și cheltuieli de judecată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide