Turiștii au raportat apariția de capcane pentru spargerea anvelopelor pe o serie de trasee turistice din Parcul Național Călimani. Serviciul Salvamont Mureș anunță că, până în acest moment, identitatea făptașilor nu este cunoscută, conform G4Media.ro.
„În acest weekend mai mulți turiști au semnalat pentru echipa de permanenţă Salvamont din punctul de lucru Lunca Bradului că pe Valea Ilvei (drumul forestier de acces către şaua Negoiu) cauciucurile maşinilor au fost sparte de capcane special puse în zona respectivă”, a postat Serviciul Salvamont Mureş pe Facebook.
Inclusiv șeful Serviciului Salvamont Mureș, Kovacs Zoltan Robert, a declarat că până și salvamontiștii din cadrul Serviciului s-au ales cu roțile dezumflate. Acest lucru s-a întâmplat după ce s-au întâlnit și ei cu capcanele instalate de-a lungul traseelor.
„Pe aceste drumuri, persoane neidentificate pun, din când în când, capcane şi, din păcate, mai mulţi turişti au rămas cu cauciucurile sparte la acest sfârşit de săptămână, pe Valea Răstoliţei şi pe Valea Ilvei. Este neplăcut fiindcă vii de pe munte şi găseşti maşina cu cauciucurile sparte. E neplăcut fiindcă nu există semnal de telefonie mobilă în unele zone. Am păţit şi noi cu maşinile Salvamont când, la întoarcere de pe munte, am găsit maşina cu cauciucurile dezumflate. Şi în traseele turistice lângă Târgu Mureş deja am găsit capcane, acolo unde există piste de biciclete sau unde se fac drumeţii. Nu ştim cine le amplasează”, a declarat Kovacs Zoltan Robert.
Primarul comunei Lunca Bradului, Alexandru Bexa, spune că accesul în Parcul Național Călimani se face doar pe cale pietonală. Accesul cu vehicule motorizate nu este permis. El a mai spus și că Direcția Silvică va monta camere de supraveghere pe toate drumurile forestiere. Acest lucru este menit și pentru lupta contra defrișărilor. Turiștii au fost sfătuiți să își ia măsuri suplimentare de precauție pentru a nu se alege cu anvelopele sparte.
„Sunt tot felul de oameni răuvoitori, dar nu ştim deocamdată cine sunt. E un lucru foarte grav şi eu spun că împreună cu Poliţia şi Ocolul Silvic ar trebui să se ia măsuri pentru preîntâmpinarea acestor evenimente, însă e destul de greu. Eu cred că oamenii ar trebui să aibă un kit de pană dacă aleg să meargă cu maşina şi să fie cu băgare de seamă atunci când merg pe traseele turistice”, a declarat Alexandru Bexa.
Sursa: G4Media.ro