Volkswagen Tiguan este unul dintre cele mai râvnite SUV-uri de către clienții din România atât pe piața mașinilor noi, cât și pe cea a modelelor uzate. Totuși, merită cumpărat un exemplar cu o vechime de 6 ani, care a parcurs 85.000 de kilometri?
La această întrebare vrea să răspundă Dan Babu, de la Mașina Potrivită, care se numără printre invitații la „Podcast cu Prioritate”. În cel mai nou clip al său, a verificat un Volkswagen Tiguan echipat cu motorul de 2,0 litri TDI și 85.000 de kilometri, pentru a vedea ce probleme are mașina după 6 ani.
Mașina a fost fabricată la finalul anului 2017, fiind înmatriculată apoi în 2018, și de atunci a parcurs circa 85.000 de kilometri și are istoric de service. De asemenea, este un model bine dotat, cu motorul de 2,o TDI de 190 CP, transmisie automată DSG și tracțiune integrală. În plus, mașina are instrumentar de bord digital, navigație mare, faruri full LED și încălzire pentru bancheta spate.
Mașina este aproape neatinsă la exterior, având doar o mică îndoitură pe ușa pasagerului, dar nimic major. Verificarea nu putea fi completă dacă nu era verificat istoricul de daune al mașinii, iar acest Volkswagen Tiguan a suferit câteva în trecut.
Raportul de verificare relevă faptul că mașina a fost lovită în partea din față, dar nu a fost un impact foarte puternic. Se pare că mașina a suferit daune de 5.500 de lei în partea frontală, deoarece a fost nevoie de schimbarea farului de pe partea pasagerului, a barei frontale și a grilei radiatorului. De asemenea, Dan a găsit și urme de revopsire pe ușile de pe partea stângă a mașinii.
Nici pe dedesubt nu au fost observate daune. Componentele suspensiei nu sunt ruginite, nici evacuarea, dar Dan recomandă schimbarea uleiului din diferențialul spate la intervale regulate.
„La Haldex trebuie să schimbi uleiul și filtrul de ulei la ceva timp, ca să funcționeze super, super bine”, a spus Dan Babu.
În cazul mașinii verificate, motorul a fost în stare bună, dar necesita un schimb de ulei. Există mici transpirații de ulei, în special vizibile în zona capacului de umplere, dar este o problemă des întâlnită la aceste motoare și nu le afectează funcționarea.
În plus, Dan spune că mașina a fost folosită preponderent în oraș, lucru care se observă și în gradul de încărcare al filtrului de particule. Motoarele diesel suferă în oraș, deoarece se pretează mult mai bine mersului la drum întins. În traficul din oraș, filtrul de particule se poate înfunda, lucru care poate crea un efect de domino, ducând la cedări ale motorului.
Verificarea a concluzionat că mașina nu are probleme de natură mecanică sau electrică. Dar rămâne întrebarea dacă merită sau nu să plătești 26.850 de euro pe această mașină care, spune Dan, este scumpă dat fiind faptul că are un rulaj destul de mic, de sub 100.000 de kilometri.
„Merită un Volkswagen Tiguan 26/27.000 de euro? Mașina este de la dealer, primește ceva garanție, dar până la urmă merită?. Mașina asta este scumpă pentru că are puțini kilometri”, spune Dan Babu.
El se gândește că, pentru această sumă de bani, îți poți cumpăra o mașină mai premium, precum un Lexus NX 300h sau o Toyota RAV 4 Hybrid, mașini mai potrivite pentru oraș, mai ales dacă ținem cont că acest Tiguan a fost folosit preponderent în oraș.
„Dacă freci mașina asta în oraș, cum a fost frecată mașina asta, nu ieși oare mai bine cu o hibridă, pe termen lung?”, este întrebarea pe care o pune Dan Babu.
VIDEO