Ludovic Orban este supărat pe drumari: „O asemenea dezorganizare…”
Ludovic Orban este supărat pe drumari. Premierul a criticat, luni, antreprenorii Aktor şi Pizzarotti pentru stadiul în care se află lucrările pe două tronsoane de autostradă, afirmând că „o asemenea vraiște și dezorganizare în materie de antreprenori generali nu cred că există vreun contract”.
„Vă recomand să vă duceţi pe cele două tronsoane în curs de lucru, pe Sebeş-Turda, tronsonul I şi tronsonul II, iar presupunând că de acum, antreprenorii generali tratează lucrările într-un mod inacceptabil, este vorba despre firmele Pizzarotti şi Aktor, pun pe umerii subcontractorilor efectuarea marii majorităţi a lucrărilor, nivelul lor de mobilizare este la pământ, cel puţin pe tronsonul unde este Aktor, cred că acolo n-au un şef de şantier care să aibă experienţă, probabil conduce din birou, nu conduce de pe teren”, a spus premierul Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern de luni.
Orban a adăugat că plata antreprenorilor către furnizor şi subcontractor ar trebui condiţionată, fiindcă de cele mai multe ori, subcontaractorii nu ar fi plătiţi.
„Deci, o asemenea vraişte şi dezorganizare în materie de antreprenori generali nu cred că există vreun contract. Şi faceţi astfel de deplasări, pentru ca ăştia să nu-şi imagineze că dac-au semnat nişte contracte care şi aşa sunt întârziate, aveau termen de finalizare 2017, pot să-şi permit să trateze cu bătaie de joc statul român şi Guvernul, în condiţiile în care toate plăţile pe care le-au efectuat în baza lucrărilor realizate sunt la zi, şi aici vă mai sugerez încă o chestiune, domnule, condiţionaţi-le plata făcută de antreprenorul general către furnizor şi către subcontractor, pentru că se întâmplă uneori situaţia în care se face plata către antreprenorul general, iar antreprenorul general nu plăteşte subcontractorii, când de fapt, situaţia este extreme de dificilă, subcontractorii de fapt duc greul lucrării. Deci chestiunea asta trebuie tratată cu maximă exigenţă. Dolcele farniente care a existat până acum şi tratarea subiectivă a contractelor trebuie să înceteze, iar aici va trebui inclusiv să luaţi măsuri de schimbare a managementului”, a explicat premierul.
„Vreau să vă fac o sugestie, faceţi nişte vizite inopinate, inclusive pe şantierele pe care se lucrează pe tronsoane de autostradă, şi mai mult decât atât, încercaţi să obţineţi informaţii privind adevăratele motive ale blocajelor, din cât mai multe surse. Eu pot să vă dau exemple, să vă duceţi, aşa, într-o primă fază, pe tronsoane, Cheţani-Câmpia Turzii, interesant de aflat, cum de nu s-au făcut acorduri de mediu, cum de nu s-a făcut descărcarea arheologică, la aproape doi ani de la semnarea contractelor”, a conchis şeful Executivului.
Muncitorii uneia dintre firmele care lucrează la construcţia lotului 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda s-au strâns, la sfârşitul lunii noiembrie, pe şantier pentru a atrage atenţia autorităţilor că nu mai au material de lucru, iar firma are de încasat peste 4,5 milioane de lei pentru lucrările făcute în ultima perioadă.