Ce lucruri pot avea elevii la ei la examenele de la Evaluarea Naţională. Care sunt regulile la „Capacitate”
Evaluarea Națională are loc în ciuda restricțiilor impuse în ultimele trei luni ale anului de pandemia de coronavirus. Astfel, absolvenții de clasa a VIII-a se prezintă în această dimineață la examen. Cu ce lucruri pot intra în sală?
Examenul începe la ora 9:00, durează două ore, iar elevii pot ieși din sală după o oră. Prima probă este cea de Limba română. Pandemia de coronavirus impune reguli noi. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase. Elevii își vor găsi numele pe sălii în care au fost repartizați și banca în care trebuie să se așeze. Spre deosebire de anii anteriori, în care fiecare clasă era supravegheată de cel puțin doi asistenți, numărul minim al acestor s-a redus anul acesta la unu.
Elevii trebuie să aibă la ei mască, pe care să o poarte pe întreaga durată a prezenței lor în școală, dar și stilouri sau pixuri cu cerneală sau pastă de culoare albastră. La examenul de Matematică, aceștia vor avea voie în sală cu instrumente de desen. Pentru realizarea schemelor și desenelor, aceștia vor folosi exclusiv creioane de culoare neagră.
Toți elevii vor fi supuși triajului epidemiologic înainte de a intra.
Niciun elev nu mai intră și nu mai iese din sală fără a preda lucrarea din momentul distribuirii subiectelor. Un elev care se simte rău poate părăsi temporar sala, dar acesta va fi însoțit de unul dintre asistenți până la revenirea în clasă.
Cu ce lucruri nu pot intra elevii în sala de examen la Evaluarea Națională?
Elevilor le este interzis să aibă la ei manuale, cărți dicționare, notite, mijloace electronice de calcul sau de comunicare (telefoane mobile, căști, laptop-uri, tablete etc.). Aceștia nu au voie nici cu ghiozdane, rucsacuri, genți sau sacoșe, se arată în Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții Clasei a VIII-a în anul școlar 2019-2020.
Toate aceste obiecte vor fi depozitate într-o sală specială.
Aceștia nu au nevoie de coli de hârtie, pentru că vor primi coli tipizate, pe care își vor scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care acestea sunt trecute în actul de identitate. Colțul cu datele personale urmează să fie lipit după ce asistenții din săli verifică dacă datele au fost completate corect. Elevii vor primi și ciorne marcate cu ștampila școlii, atâtea câte le sunt necesare.