Litiul este petrolul viitorului. Rezervele de litiu, deja protejate de unele țări
Litiul, materialul de bază pentru fabricarea bateriilor mașinilor electrice, este petrolul viitorului. Mai multe țări au început să securizeze rezervele de litiu, pentru a le permite producerea de baterii Li-Ion.
Petrolul are nu doar rezerve limitate, ci și orizont de timp limitat, după ce lumea încearcă eliminarea surselor de energie poluante. Probabil că petrolul va avea soarta cărbunelui – se va extrage în continuare, dar importanța sa se va diminua până la irelevanță. În locul petrolului, statele puternice investesc în extragerea altor minerale esențiale pentru propulsarea mașinilor, electrice de această dată. Este motivul pentru care Serbia a anunțat blocarea exporturilor de litiu.
Potrivit estimărilor, Serbia ar deține una dintre cele mai mari rezerve de litiu din lume și în mod clar cea mai mare din Europa. Țara balcanică intenționează să atragă investiţii private de 1,5 miliarde de euro prin intermediul proiectului Jadar pentru a exploata rezervele de litiu. În plus, Serbia intenţionează să interzică exportul de litiu din exploatarea Jadar în încercarea de a deveni un hub european pentru producţia de baterii, maşini eletrice şi alte produse ce conţin litiu, a anunţat premierul sârb Ana Brnabic, potrivit Seenews.
„Va fi imposibil să exportăm din Serbia litiu ca materie primă, ar trebui să fabricăm produse care să conţină litiu astfel încât economia să poată creşte“, a adăugat premierul sârb.
Litiul este petrolul viitorului. Serbia blochează exportul materiei prime
Luna trecută, guvernul sârb anunţa că grupul minier britanico-australian Rio Tinto intenţionează să investească 450 milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului Jadar din Serbia. Rezervele de litiu de la Jadar au fost descoperite de geologii Rio Tinto în 2004 în apropiere de oraşul Loznica din vestul Serbiei. Rio intenţionează să înceapă producţia la Jadar în 2023.
În afară de Rio Tinto, Jadar Lithium cu sediul în Australia explorează de asemenea cât litiu există în Serbia. Jadar Lithium, care include un grup de investitori necunoscuţi reprezentaţi de JPMorgan Chase, nu a indicat clar în ce zonă îşi desfăşoară căutările, potrivit Bloomberg. Luke Martino, preşedintele Jadar Lithium, declara la un moment dat că Serbia ar putea deveni un hub pentru industrie, de la extracţie, la rafinare şi producţie de baterii.
Anul trecut în noiembrie, compania japoneză Nidec anunţa că va investi aproximativ 200 miliarde de yeni (1,9 mln $) în construirea unei fabrici de motoare pentru maşini electrice în Serbia, în încercarea de a se extinde în Europa, a cărei piaţă de maşini electrice rivalizează cu cea chineză. Potrivit companiei, unitatea sârbă ar urma să devină unul dintre cele mai mari huburi de producţie ale sale din Europa, cu o producţie anuală cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de unităţi până în 2023.
Țările din Europa de Est sunt bine poziționate pentru a deveni un hub de producție și export pentru bateriile Li-Ion. Mai multe țări din regiune au anunțat investiții în exploatarea litiului și producția de baterii Li-Ion.