Linii de climatizare auto fabricate pentru întreaga lume, radiografiate cu raze X la Timişoara
Continental a investit 1,7 milioane de lei într-un scanner cu raxe X pentru locaţia sa ContiTech din Timişoara. Acest aparat validează calitatea sistemelor de aer condiţionat fabricate pentru industria auto.
„Folosim aceeaşi tehnologie ca şi în medicină. „Pacienţii“ noştri, prototipuri pentru liniile de climatizare auto, sunt supuşi unui proces neinvaziv prin care pot fi depistate eventualele defecte din interiorul lor“, explică Natanael Simon, inginer computer tomograf în cadrul ContiTech România.
Unitatea de producţie din Timişoara deserveşte şi alte locaţii Continental din lume, efectuând teste pe produse inclusiv pentru fabrici din Serbia sau Mexic.
„Deşi tehnologia folosită este aceeaşi ca în domeniul medical, tomograful industrial este un utilaj specific, proiectat special pentru fabrica din Timişoara. Intensitatea razelor nu este mai mare decât în cazul celui medical, însă timpul de expunere al pieselor este ridicat, obţinându-se astfel o imagine 3D de o mare acurateţe. Utilajul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea angajaţilor care îl operează“, continuă Natanael.
Foto: Continental
Piesa de verificat este rotită automat 360° în câmpul de raze X, la fiecare grad preluându-se cel puţin o poză. Ulterior, cu ajutorul unui software dedicat, cele peste 360 de fotografii se compun într-un volum 3D. Piesa poate fi apoi rotită şi vizualizată din orice unghi pentru depistarea posibilelor nereguli. Programul de pe calculator indexează automat defectele şi, în funcţie de culoarea atribuită, poate fi apreciată calitatea piesei.
„Fabrica din Timişoara este prima şi singura din Continental unde sunt folosite razele Roentgen în testele sale din producţie. Valoarea investiţiei este de aproximativ 1,7 milioane de lei”, spune Silviu Oană, inginer de proces Contitech România.
Fabrica din Timişoara, deschisă în 2002, este una dintre cele şapte fabrici Continental din România. Aici se produc ţevi pentru sistemul de aer condiţionat al maşinilor, pentru sistemul de servodirecţie şi control al şasiului, precum şi curele de transmisie şi de distribuţie. Anual, în unitatea de producţie din Timişoara sunt fabricate aproximativ 26 de milioane de piese.
În perioada 1999-2018, Continental a investit circa 1.6 miliarde euro în activităţile din România. Continental avea la finalul anului 2018, peste 20.000 de angajaţi în România.