Limită de vârstă pentru șoferii cu mașini puternice. Pe cine vizează această schimbare a legii

Publicat: 09 11. 2023, 12:06

Codul Rutier ar putea fi din nou modificat pentru a se introduce o limită de vârstă pentru șoferii cu mașini puternice. Iată ce categorii sunt vizate de această schimbare a legii.

Din cauza numeroaselor accidente produse de șoferii tineri, mai mulți senatori propun schimbarea legii.

Mai exact, aceștia vor să fie introdusă o limită de vârstă pentru șoferii care vor să conducă vehicule cu mulți cai putere,

Limită de vârstă pentru șoferii cu mașini puternice

Propunerea legislativă depusă la Senat ar aduce mai multe modificări Codului Rutier.

În primul rând, cei care vor să obțină permis de conducere ar urma să facă mai multe ore de pregătire în cadrul școlilor de șoferi. Mai exact, propun efectuarea a 25 de ore de pregătire teoretică și 45 de ore de practică.

O altă modificare propusă e impunerea unei limite de vârstă pentru șoferii cu mașini puternice. Conducătorii auto care nu au împlinit 21 de ani, nu vor mai avea dreptul să conducă mașini mai puternice de 100 CP sau 75 KW în cazul vehiculelor electrice.

Conform acestei propuneri legislative, dacă posesorii de permis categoria B au acumulat un an de experiență, vor putea conduce mașini mai puternice de 100 CP, chiar dacă nu au împlinit 21 de ani.

Modificări pentru bicicliști și cei care conduc trotinete

Acest act normativ ar urma să schimbe regulile și pentru bicicliști și cei care conduc trotinete.

Acestora le va fi interzis să folosească telefonul mobil atunci când traversează strada sau calea ferată. Interdicția se aplică pentru orice tip de dispozitiv de înregistrare sau redare foto-video-text.

Inițiatorii legii consideră că acestea le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri sau indicații ale polițiștilor. Această obligație ar urma să se aplice și pietonilor. B de mai puțin de un an.

Proiectul de modificare a Codului Rutier se află deocamdată în dezbaterea Senatului. Apoi, ar urma să ajungă la Camera Deputaților. Dacă aceste modificări vor fi aprobate de Parlament, ar trebui apoi promulgate de președintele țării. Și abia după publicarea lor  în Monitorul Oficial, ele își vor produce efectul.