Când vine vorba de automobile de lux, există câteva nume emblematice în industrie. Printre ele se numără Mercedes-Benz Clasa S, BMW Seria 7 și, bineînțeles, Lexus LS.
Toyota a creat Lexus cu gândul de a construi cea mai bună mașină cu putință. Așa a luat naștere prima generație Lexus LS, prezentată în 1989. Era un concurent pentru modele importante ale vremii, precum BMW Seria 7 (E32) sau Mercedes-Benz Clasa S (W126), dar și generațiile ce au urmat în anii 1990.
Cea mai nouă generație a navei amiral a producătorului japonez îmbină tehnologii moderne, dar păstrează o abordare relativ convențională, îndreptată către o experiență analog, pe care clienții pe care îi vizează o astfel de mașină s-ar putea să o prefere.
Designul este cel pe care îl cunoaștem de la facelift-ul introdus în 2021, având foarte multe elemente de design în forma literei L. Sub capota lungă se ascunde un propulsor hibrid de 3,5 litri, care produce 359 CP și este conectat la o transmisie automată CVT, care simulează 10 trepte de viteză. În plus, configurația testată de noi dispune și de tracțiune integrală.
La interior, Lexus LS oferă foarte mult spațiu și dotări multiple de confort, așa cum ne-am putea aștepta de la o mașină care costă 140.000 de euro. Materialele sunt de cea mai bună calitate, iar designul este diferit comparativ cu ceea ce am mai văzut la concurenții europeni. Lexus a ales să păstreze destul de multe butoane fizice, pe lângă ecranele de la bordul mașinii.
Bineînțeles, pasagerii spate sunt cei mai importanți într-o astfel de mașină, în special cel ce stă pe locul dreapta spate. Cele două locuri individuale au reglaje electrice, iar scaunul pasagerului din dreapta față poate fi mutat la maximum înainte, pentru a crea cât mai mult loc celui ce stă în spate.
Pentru călătoriile mai lungi, pasagerii spate dispun de două ecrane montate pe spătarele scaunelor, pe care pot viziona diferite informații sau surse media. În plus, dacă vor să fie feriți de razele soarelui sau de ochii privitorilor, există perdeluțe cu acționare electrică pentru geamurile laterale, dar și pentru lunetă.