Mulți șoferi nu cunosc abrevierile și semnificația înscrisurilor din certificatul de înmatriculare a mașinii pe care o dețin. Iată la ce literă este precizată capacitatea cilindrică a vehiculului și care e legenda completă a unui talon auto, de la prima la ultima filă.
Certificatul de înmatriculare al mașinii conține mai multe litere și cifre. Fiecare punct oferă informații importante despre mașină, capacitate de transport, verificare tehnică și, desigur, despre proprietar.
Legenda talonului auto este, însă, destul de complexă și mulți șoferi nu știu ce reprezintă fiecare punct din talon.
Atunci când un conducător auto e oprit pentru control, acesta trebuie să prezinte polițiștilor mai multe documente:
Conform Art. 35, alin. (2) din Codul Rutier, conducătorii auto nu pot prezenta la control o copie după talon, buletin sau după permisul de conducere. Doar asigurarea RCA poate fi prezentată în format electronic.
În cazul în care nu mai ai talonul auto, nu mai poți circula legal cu mașina. Pentru că legea te obligă să prezinți certificatul de înmatriculare a vehiculului în original.
Astfel, trebuie obținut un duplicat după talonul auto, pentru a avea din nou dreptul să circuli pe drumurile publice cu acel vehicul.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.
Ceea ce înseamnă că șoferii care nu au asupra lor talonul auto riscă o amendă de peste 1.300 de lei.
Talonul auto conține până la 29 de puncte, sub formă de litere și cifre, care oferă informații despre mașină și proprietar.
Iată care este legenda talonului auto:
Pagina 1:
Pagina 2:
Așadar, la litera P1 este indicată capacitatea cilindrică a vehiculului.
De asemenea, talonul auto conține pe cea de-a treia filă informații cu privire la data când a fost efectuată Inspecția Tehnică Periodică și valabilitatea acesteia. Vehiculele auto care nu au ITP valabil, nu au dreptul să circule pe drumurile publice.
Șoferii care sunt prinși fără ITP, vor primi două amenzi concomitent. Una pentru punerea în circulație a unui vehicul neînmatriculat și alta pentru utilizarea unui vehicul care nu are Inspecția Tehnică valabilă. În plus, îi vor fi reținute talonul auto și plăcuțele de înmatriculare. În total, poate primi o sancțiune de 6.600 de lei.