Kia a prezentat versiunea pentru Europa a SUV-ului Sportage
Kia a prezentat versiunea pentru Europa a SUV-ului compact Sportage, așteptată cu mare nerăbdare de fanii mărcii coreene. Modelul, care va ajunge în curând în România, are un ampatament mai scurt decât cel prezentate anterior, care se comercializează în Statele Unite.
Pentru prima oară în istorie, Kia a construit o versiune specială a lui Sportage pentru piața europeană. Păstrând caracteristicile drumurilor de pe Bătrânul Continent, nu e nicio mirare că noul Sportage a ieșit semnificativ mai scurt decât versiunea comercializată în Asia și Statele Unite. Diferența este de 75 mm și se datorează ampatamentului mai scurt. Exact, asta înseamnă mai puțin spațiu în interior.
Nu cu mult, însă, iar dacă noul Sportage seamănă cumva cu Hyundai Tucson (care are o lungime asemănătoare) nu vei avea nicio problemă să încrucișezi picioarele pe scaunele din spate. Noul model încă este cu 30 mm mai lung decât modelul pe care-l înlocuiește (pentru un total de 4,52 metri), cu un ampatament care a câștigat 10 mm.
Kia Sportage pentru Europa: Care sunt diferențele?
Față de modelul comercializat global, versiunea europeană prezintă câteva particularități. Din lateral, vizibilă este pierderea celei de-a treia ferestre din spate și designul diferit al montanților spate. Ca atare, Sportage pentru Europa lasă impresia de masivitate, cu o penalizare minoră a vizibilității spre lateral-spate.
Pentru prima oară, Sportage dispune de motorizări hibride (mild sau full) și plug-in, exact ca fratele său care poartă sigla Hyundai. Gama este deschisă de unitățile diesel de 1,6 litri, care dezvoltă 115 CP sau 136 CP (acesta din urmă cu tehnologie mild-hybrid). O unitate pe benzină T-GDi este disponibilă în versiuni de 150 CP sau 180 CP (ambele mild-hybrid). Aceste motorizări sunt oferite standard cu o cutie manuală inteligentă iMT. Opțional, versiunile superioare sunt disponibile și cu o transmisie cu dublu ambreiaj.
În zona superioară a gamei, Sportage oferă o motorizare full-hybrid de 230 CP și una plug-in, de 265 CP. În ambele cazuri, motorizarea termică de 1,6 litri dezvoltă 180 CP, iar transmisia este asigurată de o cutie automată (cu convertizor de cuplu). Autonomia electrică pentru versiunea PHEV poate atinge 50 km. Nu este clar dacă toate aceste motorizări vor fi disponibile pe piața din România. Hyundai Tucson, spre exemplu, nu este oferit la noi cu motorizări diesel.