Județele din România cu cele mai multe amenzi în starea de urgență
Numeroasele amenzi aplicate pe perioada stării de urgență nu au fost împărțite echitabil la nivelul întregii țări. În unele județe s-au dat cele mai mari amenzi, în timp ce în altele numărul acestor amenzi a fost unul copleșitor. Iată care sunt județele din România cu cele mai multe amenzi aplicate în starea de urgență.
În starea de urgenţă, valoarea maximă a amenzii pentru nerespectarea restricţionării circulaţiei a fost de 20.000 de lei. Astfel, într-un top al judeţelor cu cea mai mare valoare a amenzilor, judeţul Bihor este pe primul loc, cu sancţiuni în valoare de peste 40 de milioane de lei. Pe locul doi este judeţul Dolj, acolo unde poliţiştii au aplicat amenzi în valoare de aproape 18 milioane de lei, conform unei analize realizată de ONG-ul Expert Forum.
La polul opus este judeţul Gorj, acolo unde angajaţii MAI şi MapN au acordat amenzi în valoare de puţin peste 1 milion de lei.
Care sunt județele cu cele mai multe amenzi în starea de urgență
În urma acestei analize, judeţele care au valorile cele mai mari la amenzi, nu sunt şi cele care au acordat cele mai multe sancţiuni. Astfel, cel mai mare număr de amenzi a fost aplicat în judeţul Prahova, cu peste 11.000, urmat de judeţul Constanţa şi Iaşi.
Amenzile majorate prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională, dar asta nu înseamnă că vor fi anulate ci că pot fi atacate în instanţă de fiecare persoană care a primit o astfel de sancţiune.
Pe perioada stării de urgență au fost aplicate peste 300.000 de amenzi în baza ordonanţei care instituie starea de urgenţă. Marcel Vela a anunţat la începutul lunii mai că suma totală a amenzilor este de 120 de milioane de euro (600 de milioane de lei). Din 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: cel puţin 2.000 lei şi cel mult 20.000 lei, faţă de valoarea minimă de 100 de lei şi cea maximă de 5.000 de lei, cât erau până la acel moment.
În urma deciziei Curții Constituționale, o mare parte din aceste amenzi au fost, practic, desființate. Cu toate acestea, cei care doresc să obțină anularea amenzii trebuie să ceară acest lucru în instanță.