Cei care vor să-şi ia maşini electrice vor putea cere statului până la 45.000 de lei. Este vorba, mai precis, de programul guvernamental Rabla plus, care, potrivit autorităţilor, va demara săptămâna viitoare. Concret, este un ecotichet în valoare de:
Autorităţile vor acorda un singur ecotichet pentru fiecare maşină electrică cumpărată, iar fiecare persoană fizică va putea să beneficieze de mai multe ecotichete pentru un număr egal de autoturisme.
Practic, valoarea ecotichetului va fi scăzută direct din preţul de achiziţie al maşinii electrice noi, astfel că banii nu vor ajunge efectiv în mâinile solicitanţilor.
Referitor la maşini, ordinul prevede că cele electrice hibride sunt cele care, pentru a-şi asigura propulsia mecanică, preiau energie din două surse de energie stocată (un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice), care are o sursă de alimentare externă („Plug-in”) şi care generează o cantitate de emisii de CO2 sub 50 g/km.
Iar autovehiculele pur electrice sunt cele propulsate de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificate ca vehicule cu zero emisii poluante.
Persoanele fizice vor putea participa în programul Rabla plus dacă-şi au domiciliul în România şi n-au datorii la autorităţile locale.
Procedural, obţinerea ecotichetului ţine de înscrierea la un producător validat, în baza unei copii certificate „conform cu originalul” a actului de identitate şi a unui certificat original de atestare fiscală eliberat de autorităţile locale de la domiciliu/reşedinţă.
Sursă: Avocatnet
Citeşte şi De la BMW, care e cea mai scumpă, la Toyota care e cea mai ieftină