Întoarcerea în scuar: Cum se virează corect la stânga și cine are prioritate

Autor: Radu Țuțulan 25 aug. 2024 Știri auto
Întoarcerea în scuar: Cum se virează corect la stânga și cine are prioritate

Întoarcerea în scuar presupune efectuarea unui viraj la stânga, ocolind o amenajare rutieră. Însă, mulți șoferi nu știu dacă în acest caz trebuie ocolit centrul imaginar al intersecției, sau nu. Iar dacă se intersectează două mașini în scuar, cine are prioritate de trecere?

Odată cu dezvoltarea infrastructurii rutiere, au apărut noi reguli de circulație. Astfel, întâlnim tot mai multe intersecții complexe, cu reguli de poziționare pe bandă și prioritate diferite.

În plus, la intersecția unor drumuri sau pe drumurile importante au fost amenajate scuaruri. Acestea au rolul de a permite efectuarea unui viraj la stânga. Dar, mulți șoferi nu știu cum se face corect întoarcerea în scuar.

Întoarcerea în scuar

Codul Rutier stabilește cum se execută corect o manevră de întoarcere:

  • În situaţiile în care există benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea direcţiei de deplasare se face prin stânga centrului imaginar al intersecţiei, iar dacă există un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificaţiei acestuia;
  • Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora;
  • Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă.

Întoarcerea în scuar este, de fapt, o manevră de viraj la stânga. Așadar, se va face prin respectarea acestor trei reguli stabilite prin Art. 110 din Codul Rutier.

Scuarul este un spațiu verde sau o amenajare rutieră care se află în mijlocul unei intersecții sau a unui drum. Rolul acestuia poate fi unul artistic arhitectural sau de ghidare a traficului.

Scuarul se ocolește doar prin partea dreaptă, dacă în acea zonă nu există indicatoare sau marcaje rutiere care să stabilească altceva.

Ceea ce dă, însă, cele mai mari bătăi de cap șoferilor este poziționarea în scuar, atunci când fac virajul la stânga. Mai exact, ocolesc centrul imaginar al scuarului prin dreapta sau prin stânga?

Cum se virează corect la stânga și cine are prioritate

În trecut, regula generală era ca șoferul care face viraj la stânga să ocolească prin dreapta centrul imaginar al intersecției. Dar, această regulă a fost eliminată.

Pentru a face un viraj la stânga într-o intersecție, centrul imaginar se ocolește prin stânga. Astfel, șoferii nu mai trebuie să se angajeze într-un cerc imaginar, ci „taie” intersecția prin dreapta celor care fac aceeași manevră din sens opus.

Această regulă se aplică și la întoarcerea în scuar, atunci când este permis accesul vehiculelor din ambele sensuri. În cazul acestei amenajări rutiere, dacă nu există marcaje rutiere de ghidare, centrul imaginar se ocolește prin partea stângă.

Chiar dacă nu se specifică în mod expres în lege, scuarul este similar unei intersecții. Astfel că se aplică aceleași reguli de circulație.

Desigur, șoferii care fac acest viraj la stânga trebuie să acorde și prioritate de dreapta. Deci, să cedeze trecerea vehiculelor care vin din sens opus.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide