Înmatriculare 2020: A dispărut fișa de înmatriculare
Au intrat în vigoare noile reglementări în ceea ce privește înmatricularea și radierea vehiculelor. Printre modificările importante se numără cele legate de simplificarea procesului de înmatriculare. Astfel, a dispărut fișa de înmatriculare, care nu se mai regăsește în noua legislație.
În cazul înmatriculării mașinilor noi, principala schimbare se referă la posibilitatea dealerilor auto de a derula întregul proces de înmatriculare în numele noului proprietar. Pentru a permite această facilitate, va trebui semnat un mandat în fața notarului.
Noi reglementări pentru înmatricularea mașinilor. Ce se întâmplă cu fișa de înmatriculare?
Alte schimbări importante se referă la transcrierea dreptului de proprietate – vânzarea mașinii sau cumpărarea uneia second-hand care este deja înmatriculată în România. În acest caz, din legislație a fost eliminată fișa de înmatriculare, în locul acesteia fiind introdusă dovada înregistrării mașinii la organul fiscal pe numele noului proprietar. De asemenea, pe certificatul de înmatriculare al fostului proprietar nu va mai fi trecută transmiterea dreptului de proprietate.
În plus, dacă acest lucru a fost solicitat anterior, noul proprietar va putea aduce plăcuțele a căror combinație a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant. Acestea vor putea să îi fie însă reținute dacă nu îndeplinesc cerințele impuse de lege sau dacă combinația numărului de înmatriculare a fost între timp restricționată conform legii.
În ce condiții pot fi păstrate numerele de înmatriculare?
Noul ordin intrat miercuri în vigoare prevede că titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unei/unor plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate, în termen de cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii.
Cei care vând mașina și vor să păstreze combinația numărului de înmatriculare trebuie să solicite acest lucru înainte de momentul radierii mașinii, al expirării solicitării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului, după caz, cu plata tarifului aferent.
Combinația numărului de înmatriculare poate fi păstrată un an de când s-a făcut solicitarea, dar se pot cere prelungiri până la cel mult trei ani. Potrivit ordinului intrat azi în vigoare, responsabilitatea asigurării continuității păstrării combinației numărului de înmatriculare revine solicitantului operațiunii respective.
Ordinul de ministru care prevede simplificarea procesului de înmatriculare mai prevede și posibilitatea obținerii online a unui duplicat după certificatul de înmatriculare. De asemenea, tot online se va putea depune solicitarea de păstrare a combinației numărului de înmatriculare, dar în acest moment nu există pe site-ul DRPCIV această posibilitate.