Începe programul de finanțare pentru 2.300 de stații de încărcare
Noul program prin care instituțiile publice vor putea accesa bani pentru amenajarea de stații de încărcare a mașinilor electrice va debuta în două săptămâni.
Este vorba despre 2.300 de stații de alimentare pentru vehiculele cu zero emisii care vor fi amenajate la nivel național. Acestea vor fi urmate anul viitor de alte 15.000 de stații din PNRR (n.n. – Planul Național de Redresare și Rezistență).
Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna. „Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri”, a explicat ministrul Barna, citat de Agerpres.
Fotovoltaice și piste pentru biciclete
Ministrul Mediului a mai precizat că, dincolo de programul pentru finanțarea celor 2.300 de stații de încărcare pentru mașinile electrice, luna viitoare vor mai fi inițiate alte două programe, unul de fotovoltaice pentru persoane fizice, iar cel de-al doilea pentru piste de biciclete.
În ceea ce privește programul de fotovoltaice, oficialul român a precizat că va fi păstrat același sistem de depunere a proiectelor prin instalatori sau prin firme specializate, care se vor înregistra în sistem și, astfel, vor avea acest drept. Cel de-al doilea program, cel pentru pistele de biciclete, va fi lansat în mare măsură pe structura ghidului care a mai fost lansat și în trecut.
În urmă cu aproximativ o săptămână, ministrul mediului anunțase că România va avea o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4-5 ani. Infrastructura de încărcare va fi realizată din banii proveniți de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).