În Ungaria s-a impus o limită la pompă: maximum 50 de litri de carburant pe zi!

Autor: Mihai Morcovescu 25 iun. 2022 Știri auto
În Ungaria s-a impus o limită la pompă: maximum 50 de litri de carburant pe zi!

Benzinăriile Mol din Ungaria au introdus începând de vineri dimineață o limită în ceea ce privește vânzările de combustibili într-o zi. Astfel, șoferii mașinilor pentru pasageri vor putea cumpăra cel mult 50 de litri zilnic la prețul plafonat. De asemenea, dacă cineva va alimenta atât mașina, cât și o canistră, în ambele cazuri va fi perceput prețul pieței.

Ce mașini sunt exceptate de la aceste limitări?

Astfel, a fost înjumătățită precedenta limită pentru a se evita perturbările provocate de plafonarea preţurilor de către guvern. În același timp, carburantul cumpărat în canistre va fi plătită la prețul pieței, și nu la prețul subvenționat.

Aceste limitări nu se aplică pentru vehiculele înmatriculate în țara vecină cu o greutate brută cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone și mașinile agricole. Deținătorii acestora vor putea în continuare să cumpere combustibil la prețul oficial, fără nici o limită de volum.

MOL, care deţine cea mai mare reţea de benzinării din țara vecină, a cerut retragerea graduală a măsurii. Eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi la motorină va fi necesară pentru asigurarea siguranţei aprovizionării pe termen lung, după cum a declarat în presa locală preşedintele MOL, Zsolt Hernadi, citat de Reuters.

De ce s-a ajuns în această situație?

La 16 iunie, Guvernul Ungariei anunţa că a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili în această țară. În noiembrie, Executivul maghiar stabilea atunci că preţurile la combustibili nu pot depăşi 480 forinţi (n.n. – 1,20 euro) pe litru la pompă, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi (1,25 euro).

„Am introdus această limită pentru a putea garanta securitatea aprovizionării”. Cei care vin să cumpere combustibil cu canistre nu vor mai beneficia de plafonarea preţurilor”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului energetic ungar, Piroska Bakos.

Anunţul de vineri este cel mai recent indiciu că intervenţia pe piaţa combustibilului afectează echilibrul între cerere şi ofertă. Austria şi Ungaria au eliberat o parte din rezervele lor strategice de combustibil în ultimele săptămâni pentru a stabiliza piaţa.

Cererea pentru combustibil creşte în mod normal cu aproximativ 30-40% în perioada verii. De asemenea, datorită turismului şi a sezonului agricol se majorează cererea de motorină. Dar, plafonarea preţurilor a dus la scăderea importurilor de combustibil, pe care MOL încearcă să o compenseze acum, după cum a explicat Bakos.

Sursa: Reuters


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide