În România există peste 12.800 de mașini electrice și mai mult de 1.000 de stații publice de încărcare

Autor: Mihai Morcovescu 29 ian. 2022 Știri auto

În 2021, pe teritoriul României au fost înmatriculate 6.831 de mașini electrice, cu 118% mai mult comparativ cu anul precedent. Decembrie a fost cea mai bună lună a anului trecut cu cele 2.099 de vehicule cu zero emisii comercializate pe piața locală.

Dacia Spring s-a clasat pe primul loc. Primul model electric din istoria mărcii românești s-a vândut în 3.066 de exemplare în 2021. Jumătate dintre acestea au fost introduse în circulație în cursul lunii decembrie.

Dacia Spring, cel mai popular model printre mașinile electrice

Cum arată prima ambulanță DACIA SPRING din România

 

În aceste condiții, în România există acum 12.883 de mașini electrice, conform datelor oferite de Lektri.co. Piața de automobile pe baterii din România a înregistrat o creștere uriașă. Astfel, anul trecut au fost înmatriculate cu 13% mai multe „electrice” decât în precedenții zece ani la un loc. în 2011 a fost înmatriculat primul astfel de automobil în țara noastră.

„Avântul pe care mobilitatea electrică îl înregistrează este cu atât mai îmbucurător cu cât prețul energiei a crescut abrupt în ultima perioadă. Chiar și în aceste condiții, utilizarea unui vehicul electric este de trei ori mai eficient în exploatare decât unul cu motor convențional. Continuăm să credem că viitorul este verde”, a declarat Claudiu Suma, CEO Lektri.co.

Modelul Dacia Spring a fost în 2021 cel mai vândut vehicul electric în România. Lunile noiembrie și decembrie au fost cele mai bune pentru vehiculul urban pe baterii produs în China.

Devenit disponibil la vânzare în luna iunie, Spring a ajuns să aibă o cotă de piață de 45% în anul precedent. În clasamentul „all-time”, a atins o cotă de 24%.

În prezent, în țara noastră sunt disponibile 2.086 de stații de încărcare publice, fără restricții. Dintre acestea, 436 sunt CCS/CHAdeMO, iar 1.650 Type2. Numărul stațiilor publice de încărcare a ajuns la 1.018.

Din punct de vedere al infrastructurii de încărcare, cele mai utilizate sunt încărcătoarele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO și cele rapide Type2.

Sursa: Lektri.co


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Promotor.ro, Lektri.co


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide