În cel mai scurt timp șoferii vor putea să le prezinte polițiștilor RCA în format electronic
Orice şofer ştie că poliţa de asigurare RCA este obligatoriu de încheiat pentru a se putea deplasa pe drumuri la volanul unui autovehicul şi, că în cazul unui eventual control rutier, trebuie să prezinte poliţa în format fizic. La solicitarea poliţiştilor rutieri, această asigurare auto trebuie să se prezinte pe suport fizic, printata. Obligativitatea obţinerii poliţei este impusă prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
Aşa cum este acum, Legea RCA lasa portiţe de interpretare în ceea ce priveşte forma de prezentare
Emiterea poliţelor online determina că acestea pot să nu aibă ştampila şi semnătura în original, atunci când sunt printate. Prin urmare, poliţiştii rutieri ar trebui să caute în baza de date AIDA pentru a verifica dacă poliţa există într-adevăr. Potrivit Romasig.ro, în timpul unui control în trafic nu este relevant dacă semnătura de pe poliţa este imprimată sau olografa, atât timp cât în urma verificărilor în AIDA se constată că poliţa este valabilă.
Legea mai sus menţionată nu prevede însă dacă poliţa poate fi prezentată în format electronic, ceea ce înseamnă că până acum poliţiştii apreciau singuri dacă aplica amenzi sau nu în cazurile în care nu li se prezentă poliţa RCA tipărită. În majoritatea cazurilor, din dorinţa de a găsi o posibilitatea de a achiziţiona un RCA ieftin, şoferii caută să cumpere poliţa de pe Internet. Conform Romasig, utilizând un calculator RCA este simplu să se facă o astfel de achiziţie, însă mulţi neglijau să o şi tipărească după ce o primeau în format electronic.
Dar, cum Legea lasă portiţe de interpretare, dacă şoferii nu aveau poliţa RCA în format fizic, poliţiştii de la circulaţie puteau să interpreteze diferit şi şoferul să fie amendat pentru că se afla în imposibilitatea de a prezenta documentul în original. Acesta este motivul pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus cu câteva zile în urmă (12.08.2020) în dezbatere publică un proiect care să schimbe situaţia.
Proiectul propus pentru schimbarea Legea nr. 132/2017 în acest punct esenţial ar putea fi adoptat în câteva zile
Proiectul pe care ASF îl propune spre dezbatere publică susţine că şoferii să nu mai fie obligaţi să prezinte în cadrul verificărilor rutiere poliţa RCA printată, varianta electronică fiind suficientă.
Valabilitatea acesteia se poate verifica în AIDA. Această bază de date este gestionata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România şi conţine, potrivit ASF, informaţii cu privire la poliţele RCA care au fost încheiate în ţară. Accesul la aceste informaţii dovedeşte că poliţa RCA există şi că este valabilă la dată în care se face verificarea.
În acest context, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare a declarat că este încântat că acest proiect se poate implementa susţinând că: „O prevedere care a afectat în mod nedrept şi absurd foarte mulţi proprietari de autovehicule corecţi dispare din legislaţie, într-un interval de timp record, în urma unei colaborări excelente între AURSF, asociaţie care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare şi ASF, autoritatea care reglementează şi supraveghează funcţionarea pieţelor financiare nebancare”.
Prin urmare, şoferii care achiziţionau poliţa RCA de pe Internet, însă nu o scoteau la imprimantă pentru a o prezenta în format fizic, nu vor mai risca o amendă care putea să ajungă şi la 2.000 de lei şi nici reţinerea certificatului de înmatriculare.