În ce țară vor fi testați șoferii vârstnici în simulatoare VR?

Publicat: 02 12. 2021, 11:19
Actualizat: 02 12. 2021, 11:26

Autoritățile din Coreea de Sud au lansat un proiect de cercetare prin care șoferii de peste 65 de ani vor fi evaluați cu ajutorul tehnologiei VR. Astfel, Coreea de Sud va deveni prima țară din lume care va condiționa reînnoirea permisului de conducere, bugetul total al programului fiind de aproximativ trei milioane de dolari.

Decizia vine ca urmare a numărului din ce în ce mai mare de accidente rutiere cauzate de șoferii vârstnici, care este de 1,86 de ori mai mare decât cel al evenimentelor provocate de tinerii de peste 30 de ani.

Această situație este determinată și de populația îmbătrânită a țării, aproximativ 15% dintre cetățenii Coreei de Sud având peste 64 de ani! Mai exact, în luna oiembrie, aproximativ 40% dintre cei peste 240.0oo de șoferi de taxi din această țară împliniseră vârsta de 65 de ani.

Departamentul Național de Poliție din Coreea (KNPA) speră că această soluție bazată pe realitatea virtuală ar putea deveni o piatră de temelie pentru adoptarea permiselor de conducere condiționate pentru persoanele în vârstă.

Soluția VR va testa funcțiile cognitive

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Astfel, noul protocol care prevede testarea șoferilor vârstnici la reînnoirea permiselor de conducere va fi bazat pe examinarea reflexelor la volan într-un simulator VR. Simulatorul VR a fost dezvoltat în ultimii trei ani și va permite șoferilor de peste 65 de ani să demonstreze că încă sunt capabili să conducă autovehicule.

Șoferii vârstnici vor trebui să parcurgă o serie de teste în care se va pune accent pe problemele legate de cunoașterea regulilor de circulație, siguranța în trafic, timpii de reacție, frânare de urgență sau evitarea unui obstacol, precum și reacțiile lor în condiții dificile cum ar fi condusul pe timp de noapte.

Simulatorul VR va evalua competențele auto, cognitive și memoria conducătorilor auto sud-coreeni prin intermediul unei căști VR, care amintește de tehnologia folosită în unele clinici terapeutice unde se testează funcțiile cerebrale, informează website-ul Gadgets360.

Nu au fost dezvăluite toate detaliile acestei tehnologii. Pentru a vă face o idee, recent a fost folosită ca model o cercetare academică similară realizată sub formă de experiment, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Aceasta a creat condiții similare cu cele din realitate pentru a evalua performanța șoferilor, iar rezultatele au fost promițătoare.

Nu este prima dată când autoritățile coreene iau o măsură de acest gen. Pentru a reduce semnificativ numărul de accidente, autoritățile din Coreea de Sud au încurajat șoferii cu vârste de peste 65 de ani să renunțe la permisele de conducere, oferindu-le în schimb subvenții și cupoane pentru transportul public. Cu toate acestea, foarte puțini s-au conformat, iar programul a înregistrat o participare de doar 2,8%.