În ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire. Regula de care mulți nu țin cont
Efectuarea unei depășiri se poate face doar în anumite condiții, stabilite clar prin Codul Rutier, iar încălcarea marcajului rutier continuu este interzisă. Iată în ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire?
De multe ori, șoferii se grăbesc să depășească o căruță, un utilaj agricol sau un biciclist care circulă mai lent decât mașina lor.
Și fac asta în zone unde există un marcaj rutier continuu, care, conform legii, nu poate fi încălcat decât în anumite condiții.
Cum se efectuează legal o depășire
Codul Rutier stabilește foarte clar modul în care șoferii au voie să efectueze legal o depășire.
Conform legii depășirea este manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial.
Însă intrarea în depășire se face numai când marcajul rutier, indicatoare și vizibilitatea permit asta.
„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.
De asemenea, există și indicatoare rutiere care interzic efectuarea unei depășiri. Iar în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau a trecerilor de cale ferată, de asemenea, e interzisă această manevră.
În ce situații e legal să încalci linia continuă pentru a efectua o depășire
Prin lege se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m.
Aceeași situație este valabilă în cazul în care depășești un biciclist sau o mașină oprită. Deci, legal, nu poți depăși un vehicul lent dacă prin asta încalci linia continuă.
Totuși, pot apărea situații în care drumul e blocat și se impune încălcarea marcajului longitudinal.
„Dacă mersul înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, conducătorul vehiculului este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus”, se precizează în Art. 153 din Codul Rutier.
De asemenea, se permite încălcarea liniei continue, atunci când alături de aceasta e și un marcaj discontinuu. Sau la indicațiile unui polițist sau al personalului responsabil de dirijarea traficului în zona unor lucrări efectuate în zona carosabilului.
Cum se sancționează încălcarea regulilor de depășire
Cei care încalcă regulile de depășire, rămân fără permis pentru 30 de zile.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile […] nerespectarea regulilor privind depășirea”, conform Art. 100 (3), din OUG 195/2002.
Așadar, cel care încalcă regulile de depășire va primi între 4 și 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă între 660 lei și 825 lei.