În ce constă efectul Havana și cât de predispusă e România să fie afectată de acest fenomen – VIDEO
Anii mașinilor cu motor termic sunt numărați, în 12 ani intrând în vigoare reglementările Parlamentului European privind vânzarea automobilelor alimentate cu benzină sau motorină.
Astfel ar putea să ia naștere efectul Havana și în Europa. Cei care sunt familiarizați cu peisajul din filme, fotografii sau chiar au călătorit în Cuba au putut vedea pe străzile și drumurile țării din America de Sud o mulțime de autoturisme ce datează de la mijlocul secolului precedent. Majoritatea mașinilor vechi sunt de producție americană și au apărut ca un efect al embargoului impus de SUA în anii 1950 privind importul de mașini noi în Cuba.
În deceniile ce au urmat embargoului, Cuba nu a avut infrastructura necesară pentru a produce propriile sale mașini, așa că rezidenții țării au fost nevoiți să le repare și să le întrețină pe cele pe care le aveau deja.
Specialiștii sunt de părere că un fenomen similar ar putea lua naștere în Europa după termenul impus de Parlamentul European în 2035. Planul Uniunii Europene (UE) pentru atingerea obiectivelor climatice constă în interzicerea producerii de mașini cu motor termic în Europa, motivând că emisiile mașinilor noi ar trebui să fie zero. În practică, această dorință a UE s-ar traduce prin producția exclusivă de mașini electrice.
Înnoirea parcului auto cu mașini electrice nu este un trend adoptat cu ușurință în prezent
„Atâta timp cât vor exista mașini la mâna a doua, va exista și o enclavă a fenomenului Havana. Mai mult decât un fenomen, ar putea exista posibilitatea ca piața auto sau parcul auto să înghețe la un anumit moment în timp”, a spus Adrian Mitrea, jurnalist auto, pentru Euronews.
Practic, însă, măsurile nu sunt fezabile pentru mulți europeni, deoarece nu toți au resursele necesare pentru a-și schimba mașina veche cu una electrică. Un exemplu concret este Olanda, unde în ultimii 20 de ani numărul de mașini noi cumpărate a scăzut foarte mult, de la aproape 600.000 în anul 2000, la 322.000 în 2022. Cetățenii olandezi au început să vândă între ei mașinile la mâna a doua, fără a mai cumpăra unele noi, ceea ce a dus la o învechire a parcului auto. În 2000, vârsta medie a unei mașini era de 6,7 ani, iar în 2022, același indice a ajuns la 11,2 ani. România face un pas și mai în spate, în 2022, vârsta medie a unei mașini fiind de 16 ani.
„Nu toată lumea își permite acum și nu toată lumea vrea acum să își schimbe mașina termică, dar până în 2035 mașinile electrice vor ajunge la niște performanțe atât de bune în ceea ce privește încărcarea, autonomia și prețul, încât aproape nimeni nu o să își mai dorească o mașină pe combustie. Tot ce înseamnă mașinile „de consum”, cu motoare între 0,5 și 2,0 litri, vor fi toate electrice și nu va exista nici măcar un singur motiv, nici măcar prețul, care îi va ține în loc pe cumpărători”, a mai adăugat Adrian Mitrea.
Mașinile diesel sunt primele care vor avea de suferit, acestea urmând să se scumpească în următorii ani. Legile europene vor încuraja achiziția de mașini electrice, despre care poți citi mai multe AICI.
VIDEO