În ce condiții pot rămâne polițiștii fără permis de conducere
Mulți șoferi sunt curioși să afle dacă polițiștii pot rămâne fără permis de conducere și în ce condiții se poate întâmpla acest lucru. Se pare că regulile de circulație sunt foarte clare din acest punct de vedere, chiar dacă nu toți polițiștii le cunosc.
Mai multe situații petrecute recent îi face pe români să se întrebe în ce situații pot fi sancționați polițiștii pentru încălcarea regulilor de circulație. Problema nu este dacă aceștia pot sau nu rămâne fără permis în cazul acestor încălcări, ci doar cine îi va sancționa în aceste cazuri.
În cel puțin două cazuri de care avem cunoștință, polițiștii care au încălcat regulile de circulație au rămas fără permisul de conducere. Astfel, relativ recent, o mașină de poliție a fost filmată în timp ce circula pe contrasens, la intrarea în orașul Tecuci, județul Galați. În acest caz, polițistul a fost sancționat cu amendă și suspendarea permisului timp de 60 de zile după ce colegii de la Rutieră au vizionat imaginile.
Polițiștii pot rămâne fără permis de conducere pentru încălcări ale Codului Rutier
Într-un alt caz surprins în acest weekend, polițiștii au sancționat un polițist de la IPJ Vaslui are transporta cu o autospecială o persoană reținută ce urma să fie prezentată în fața instanței în municipiul Bârlad. Chiar dacă polițistul îndeplinea o sarcină de serviciu, acesta nu se afla într-o misiune urgentă, așa că și acesta a rămas fără permisul de conducere.
„Colegul nostru se afla în timpul serviciului, dar nu circula în regim prioritar, neavând în funcțiune semnalele acustice și luminoase. El a fost sancționat contravențional, iar complementar s-a luat măsura suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiță.
Polițiștii pot scăpa cu aproape orice încălcare a regulilor de circulație, cu o singură condiție simplă: să se deplaseze în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. În plus, polițiștii pot să oprească mașinile în loc nepermis fără să fie sancționați, dar în aceleași condiții – să se afle în misiune iar semnalele luminoase să fie pornite. Caracterul și urgența misiunii sau acțiunii de intervenție trebuie dovedite, putem aprecia că polițiștii nu sunt chiar de capul lor atunci când conduc mașina de serviciu.
Ce spune legea despre situațiile în care polițiștii pot încălca regulile de circulație
Condițiile în care polițiștii (dar și alți „purtători de girofar”) pot încălca regulile de circulație sunt foarte clar stabilite în legislație. Potrivit OUG 195/2002 (Codul Rutier), art. 61, alin. 2, conducătorii autovehiculelor ce au dreptul să utilizeze girofaruri roșii sau albastre (poliția, jandarmeria, pompierii, ambulanța etc.) „pot încălca regimul legal de viteză sau alte reguli de circulație, cu excepția celor care reglementează trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență“.
Această condiție este importantă și face diferența dintre un polițist care încalcă legea (și poate rămâne fără permis) și cel care poate trece peste reguli pentru a-și îndeplini misiunea. În plus, potrivit art. 61 din Codul Rutier, pentru a avea prioritate de trecere atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență, autospeciala de poliție „trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore“.
Chiar și în aceste condiții, polițiștii aflați în misiune trebuie să se asigure că nu pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. La articolul 62, Codul Rutier prevede că polițiștii aflați în misiune, chiar și cu semnalele luminoase și acustice în funcțiune, la intrarea într-o intersecție „trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii”.