În cât timp iese alcoolul din sânge. Se suspendă permisul dacă refuzi proba biologică?

Autor: Radu Țuțulan 31 mai 2024 Știri auto
În cât timp iese alcoolul din sânge. Se suspendă permisul dacă refuzi proba biologică?

Conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a stupefiantelor este considerată infracțiune și duce la suspendarea permisului. Cei care se urcă, totuși, la volan după ce au băut, ar fi bine să știe în cât timp iese alcoolul din sânge și ce se întâmplă dacă refuză proba biologică.

Conducerea unui vehicul sub alcoolului, peste o anumită concentrație, este încadrată la categoria infracțiune.

În cazul unui control în trafic, șoferii pot fi puși să sufle în etilotest pentru a demonstra că nu au consumat nimic ilegal.

Dacă rezultatul e pozitiv sau polițistul are suspiciunea că testul nu a fost concludent, poate solicita o probă de sânge. Astfel, se va vedea concret dacă șoferul a consumat băuturi alcoolice și în ce cantitate.

În cât timp iese alcoolul din sânge

Eliminarea alcoolului din organism depinde de mai mulți factori. Astfel că nu există un timp precis în care alcoolul iese din sânge.

Însă, șoferii se pot orienta după mai mulți indicatori:

  • Vârsta – un organism tânăr va absorbi mai repede alcoolul;
  • Greutatea – alcoolul se diseminează mai rapid la o persoană corpolentă;
  • Mâncarea – consumul de alimente poate accelera absorbția alcoolului;
  • Medicația – multe medicamente amplifică efectele alcoolului;
  • Viteza de consum – cu cât e consumat mai repede, cu atât alcoolul e diseminat mai lent.

În România este toleranță zero la alcool. Deci și dacă iese în aparatul alcooltest 0,01, este considerat contravenție, primești amendă și ți se suspendă dreptul de a conduce pentru 90 de zile. Bineînțeles că ai posibilitatea de a solicita mostre biologice de sânge, dar dacă alcoolul a rezultat de la șampanie sau de la ceva ce ai consumat, mai mult ca sigur o să iasă și în sânge”, a explicat polițistul Tavi Perțea pe contul său de YouTube.

De exemplu, în funcție de cantitatea și tăria băuturii, acestea se pot fi eliminate din organism astfel:

  • vodka (40% alc.) 0.02l: 1-3 ore;
  • bere (5% alc.) 0.5l: 2-4 ore;
  • vin (12% alc.) 0.3l: 2-4 ore.

Acești timpi sunt, însă, orientativi. Cel mai sigur e ca, după ce ați consumat alcool, indiferent de cantitate și tărie, să nu urcați la volan.

Se suspendă permisul dacă refuzi proba biologică?

Dacă un șofer refuză proba biologică, riscă să ajungă la închisoare!

Conform legii, șoferii sunt obligați să se supună testelor de depistare a alcoolului sau stupefiantelor din organism.

Totuși, au posibilitatea de a refuza să sufle în etilotest sau să le fie prelevate mostre de salivă cu drugtestul. Însă, trebuie să meargă la unitatea medicală, împreună cu polițistul, pentru a-i fi recoltate probe de sânge.

Dacă refuză proba biologică, comite o infracțiune. Permisul va fi suspendat pe loc, iar conducătorului auto îi va fi deschis dosar de cercetare penală.

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se arată în Articolului 337 din Codul Penal, Capitolul II.

Așadar, indiferent dacă a consumat sau nu alcool, șoferul care refuză testarea va fi condamnat la închisoare.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide