Guvernul României a adoptat strategia pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin care se stabilește că în țara noastră vor fi amenajate 30.000 de stații de încărcare a mașinilor electrice în următorii 6 ani.
În prezent, România are mai puțin de 2.000 de puncte de reîncărcare a mașinilor electrice.
Ceea ce a determinat Guvernul României să stabilească o creștere semnificativă a numărului acestora.
Guvernul a adoptat „Strategia pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050”, scrie g4media.ro.
Astfel, țara noastră își propune ca până în 2030 să fie realizate următoarele investiții:
Punctele de reîncărcare vor fi instalate în proporție de 85-95% în zone accesibile publicului. De asemenea, se prevede ca 5-15 % din stații să fie în clădiri private.
Aceste puncte de reîncărcare vor fi amplasate în zone:
De asemenea, potrivit strategiei, puncte de încărcare vor fi amplasate și în terminalele multimodale de transport.
Conform strategiei, în anul 2030, doar 47% dintre autoturisme vor folosi benzină sau motorină, față de peste 99% în 2019. Iar până în 2050, în România nu vor mai exista autoturisme pe motorină.
Anul acesta a marcat o premieră în ceea ce privește înmatriculările de mașini.
Potrivit Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA), înmatriculări de vehicule electrice în Uniunea Europeană le-au depășit pe cele ale mașinilor cu motor diesel, pe primele 10 luni ale acestui an.
Astfel, vehiculele electrice sunt acum pe locul 3 într-un top al popularității pe Bătrânul Continent, după mașinile pe benzină și hibride.
În octombrie 2023, înmatriculările pentru mașini electrice au crescut cu 36,3% față de octombrie 2022. În total, au fost înmatriculate 121.808 unități.