Impozit special pentru mașini! Ce categorie de șoferii vor plăti această taxă timp de 5 ani
Guvernul propune introducerea unui impozit special pentru mașini, iar o parte dintre șoferi vor fi obligați să plătească, timp de 5 ani, această taxă suplimentară.
Un proiect de modificare a Codului Fiscal a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Guvernul propune introducerea unei taxări suplimentare pentru vehiculele a căror valoare depășește 75.000 euro.
Impozit special pentru mașini
„Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu […] persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei”, se arată în proiectul de lege.
Statul propune plata unui impozit special suplimentar de 0,3% din diferența între plafon valoarea vehiculului.
Ceea ce înseamnă că, dacă valoarea mașinii este de 100.000 euro, atunci diferența este de 25.000 euro. Deci proprietarul va plăti un impozit suplimentar de 75 euro, ce reprezintă 0,3% din diferență.
Acest impozit mărit se va plăti pe o perioadă de 5 ani, din momentul în care e cumpărat autoturismul. În total, un impozit suplimentar de 375 euro, în cazul exemplului de mai sus. Desigur, dacă valoarea mașinii e 500.000 euro, atunci diferența va fi 425.000 euro. Deci, un impozit special de 1.275 euro pe an.
Cei care vor să analizeze în detaliu acest proiect, îl pot accesa AICI.
Crește impozitul auto din toamnă?
La solicitarea ProMotor, reprezentanții Ministerului Finanțelor au transmis că nu prevăd majorări de taxe pentru 2024 și 2025. Acest răspuns a fost emis în luna august.
„Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2023-2025, […] nu conține prevederi specifice cu privire la impozitarea mijloacelor de transport”, se arată în răspunsul transmis ProMotor de Ministerul Finanțelor.
În schimb, se au în vedere majorări de taxe pentru proprietăți imobiliare, a anunțat ministerul.
Iar modificările ar trebui implementare până în 2024, prin punerea în aplicare a recomandărilor rezultate din analizele asupra sistemului de impozitare.