Iei casa în spate şi-i dai bătaie la drum. Visul oricărui român
Cinci tineri din Miercurea Ciuc realizează, de doi ani, căsuţe mobile, care au bucătărie, living, baie şi dormitor. Preţul unei astfel de locuinţe este cuprins între 17.000 şi 40.000 de euro, iar fondatorii proiectului au vândut deja şapte case de acest tip, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Un trend urmat de tot mai multe persoane care-şi doresc să trăiască altfel prinde contur şi la noi în ţară. Este vorba de conceptul căsuţelor pe roţi, care pot fi mutate din oraş în oraş de persoanele care-şi schimbă locul de muncă, ori când pleacă în concediu la munte sau la mare.
O echipă de tineri din Miercurea Ciuc realizează, de doi ani, astfel de căsuţe mobile, două modele de locuinţe pe roţi fiind prezentate, vineri, la Timişoara.
Căsuţele au lungimea unei rulote, dar condiţiile din interior sunt ca cele din apartament. Ambele modele prezentate la Timişoara sunt prevăzute pentru locuit permanent, fiind dotate cu bucătărie, living, baie, dormitor.
„Casele au pereţii izolaţi, astfel că se poate sta în ele fără niciun fel de problemă şi vara şi iarna. Toate casele pe care noi le producem se pot conecta direct la sursa de reţea de apă, dar avem şi rezervoare încorporate, putem avea o independenţă de reţea”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, unul dintre fondatorii proiectului „Eco Tiny House”, Botond Szakacs.
Reprezentanţii firmei explică faptul că aceste căsuţe pot fi izolate complet pe acoperiş, pereţi şi pardoseală folosind izolaţie naturală ca vată bazaltică, vată de oaie, cânepă sau fibră de lemn.
Botond Szakacs a povestit că ideea acestei afaceri a pornit dintr-o nevoie de a construi un spaţiu mic, unde vara să poată sta cu familia.
„În zona noastră sunt foarte multe terenuri frumoase şi am observat că toate sunt extravilane şi nu prea am primit autorizaţie de construire. Din acest motiv am început să căutăm şi am găsit casele pe roţi. De aici a pornit ideea. Am făcut prima casă, a doua casă şi acum livrăm primele două case ale noastre în Belgia, pe care le prezentăm acum la Timişoara. Nu e nevoie de autorizaţie de construire pentru realizarea acestor case şi credem că astfel putem atrage foarte mulţi clienţi”, a precizat Botond Szakacs.
Fondatorul proiectului Eco Tiny House spune că deja au fost vândute cinci astfel de case pe roţi în România, iar acum sunt livrate primele două în străinătate. În ceea ce priveşte preţurile unor astfel de case mobile, acestea sunt cuprinse între 17.000 şi 40.000 de euro, în funcţie de cerinţele clienţilor, nivelul de echipare şi materialele folosite.
„În primă fază, noi nu ne-am gândit la o piaţă în România, însă prima noastră comandă a venit de la Braşov, de la o familie şi foarte repede, în prima lună după ce am lansat afacerea noastră. Pe parcurs am vândut cinci case în România. În străinătate există foarte mulţi producători buni, însă au nişte preţuri puţin cam piperate şi cred că la acest lucru putem că compensăm noi”, a mai explicat Botond Szakacs