Iarna a pus stăpânire pe centrul țării. Anvelopele de iarnă sunt obligatorii – VIDEO
Iarna a pus din nou stăpânire pe centrul țării, unde au căzut cantități importante de zăpadă. În aceste condiții, șoferii trebuie să știe că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pentru a putea circula în aceste zone.
În zonele intracarpatice a nins abundent, ceea ce a dus la depuneri de zăpadă. Stratul a atins în unele zone chiar și 20 de centimetri, ceea ce a dus la blocarea sau îngreunarea cir4culației pe mai multe drumuri naționale importante. Astfel, zăpada le dă bătăi de cap șoferilor care trec prin Comarnic, Sibiu sau Curtea de Argeș. Cea mai dificilă situație este în județul Brașov. Ninge și în județele Sibiu, Harghita, Mureș, Covasna. În acest moment este în vigoare un cod galben de vânt intens și ninsori însemnate care vizează zona Carpaților Orientali și Meridionali până la ora 18.00.
Cele mai mari probleme sunt pe culoarul Rucăr-Bran (DN73), unde încă ningea abundent la ora redactării articolului. Mulți șoferi au fost surprinși de căderea zăpezii având mașinile echipate cu anvelope de vară, ceea ce a dus la derapaje și blocaje. În special camioanele au avut de furcă, multe rămânând blocate în zăpadă. Polițiștii recomandă șoferilor să nu plece la drum dacă nu au mașinile echipate cu anvelope de iarnă.
Iarna a pus stăpânire pe centrul țării. Recomandările Poliției Rutiere
Este obligatoriu să ai mașina echipată corespunzător. Nu trebuie uitat că prevederile legale interzic circulația autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a face vreo referire la o dată calendaristică. În cazul autovehiculelor cu masa de peste 3,5 tone, roțile trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Iată ce mai recomandă șoferilor Poliția Rutieră:
- Circulați cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara acestora, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.
- Verificați și folosiți corespunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare cât și cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic.
- Pe porțiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să virați și să frânați în același timp!
- Pe timp de ploaie abundentă, ceaţă, polei, sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
- În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
Înainte de a pleca la drum, polițiștii recomandă insistent să te informezi cu privire la condițiile meteo și starea drumurilor. Informații actualizate despre situația traficului pot fi găsite pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.