Hoții de catalizatoare fug de aceste mașini. Care este motivul?

Autor: Marius Vișan 13 ian. 2022 Știri auto

Convertoarele catalitice sau catalizatoarele sunt piese care se instalează în sistemul de evacuare. Ele sunt responsabile pentru curățarea emisiilor de gaze produse de arderea combustibilului. Aceste piese sunt fabricate din metale prețioase precum paladiu, rodiu și platină, astfel încât prețul convertorului catalitic poate fi mare.

De ce fură hoții catalizatoarele?

Mineralele rare din componența catalizatorului se vând destul de scump pe piața neagră. Paladiul folosit pentru a filtra substanțele chimice nocive din sistemul de evacuare este scump, iar prețul său continuă să crească.

Pe de altă parte, catalizatoarele montate pe unele modele de autoturisme sunt ușor de accesat, iar un hoț le poate îndepărta cu ușurință cu ajutorul unui polizor unghiular. După ce l-au tăiat, hoții pot scoate convertorul catalitic cu o singură smucitură.

Intră în GALERIA FOTO

Hoții de catalizatoare evită aceste mașini

Modelele mai noi de automobile, cum ar fi modelele Honda Accord și Jazz (anul producției 2015), au catalizatorul instalat în interiorul compartimentului motor, astfel încât este mai greu pentru hoți să-l fure.

Site-ul Carphrases.com menționează aceste mărci ca fiind cele mai neatractive pentru hoți, pentru că au cele mai puțin valoroase catalizatoare: Ford, Chevy, Jeep, Dodge, Mazda, Nissan, Subaru, Hyundai și Chrysler.

Totodată, mașinile electrice, nu au convertoare catalitice, așa că nu sunt deloc atractive pentru hoți.

Când trebuie să schimbi un catalizator?

Durata medie de viață a unui convertor catalitic este undeva între 80.000 – 160.000 de kilometri. Aceste cifre variază în funcție de cum este întreținută mașina, dar și de modul cum este condusă. Dacă mașina va rula mai mult în oraș, este forte probabil ca filtrul de particule să se încarce mult mai repede deoarece procesul de regenerare nu poate avea loc.

Regenerarea arde particulele și golește filtrul. Pentru a iniția o regenerare, motorul trebuie să ajungă la o anumită temperatură. Regenerarea filtrului de particule se realizează automat și durează 10-20 min, timp în care mașina trebuie să păstreze o viteză constantă. Mașina trebuie condusă pe autostrăzi la viteze care depășesc 60 km/h timp de cel puțin 20 de minute.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide