Atacul cibernetic de acum câteva zile are ecou. S-a speriat Planeta, s-au activat antiviruşii şi creatorii lor, suferă marile companii şi chiar utilizatorii ca noi şi ca voi. Să fi fost manevra unor dezvoltatori de soft-uri antiviruşi? Sau să fi fost chiar nişte piraţi ai lumii virtuale? S-a întâmplat şi nu a fost bine. S-au pierdut bani, inclusiv la Dacia. Ce e de făcut? Paza bună, trece primejdia rea, aşa că avem de învăţat şi trebuie să facem update-uri atât la programele de operare, cât şi la cele de protecţie în timp real.
Primul pas e să nu mai piratăm noi şi să cumpărăm programe cu licenţă ca să fim asiguraţi şi chiar îndreptăţiţi să cerem daune dacă suntem victime. Până atunci, mai e o întrebare. Totul e virtual acum, totul e cu „1” şi „0”, sunt linii de instrucţiuni în sistem binar pentru tot ceea ce avem – timp, spaţiu, bani. Totul se calculează virtual. Iar maşinile sunt foarte aproape de era în care controlul lor poate fi luat de la distanţă. Poţi să fii în Bucureşti şi să comanzi un atac la New York via o banală aplicaţie. Hackerii pot intra în creierul maşinii şi-i pot da orice instrucţiune.
Nişte băieţi deştepţi de la Keen Security Lab China au demonstrat că softul modelului S de la Tesla e slab securizat.
Chinezii au intrat în mintea maşinii cu un laptop şi au preluat comenzile ei aproape total. Au controlat display-ul, ştergătoarele, scaunele, au pus şi frână când au vrut ei, chiar şi de la aproape 20 de km distanţă.
Proba de securitate virtuală a fost făcută ca să arate ca maşina este vulnerabilă, nimeni nu a fost expus unui pericol pe bune. Tesla a confirmat că lucrurile astea se pot întâmpla, dar greu.
În primul rând trebuie să fie nişte hackeri foarte buni, să aibă intenţii rele, iar maşina să fie conectată la net via un Wi-Fi infectat. Americanii au făcut deja un update pentru Tesla Model S şi au zis că vor ţine cont de testul chinezilor ca să-şi rezolve problemele evidente.