Guvernul pregătește noi obligații pentru șoferi și transportatori! Ce va impune statul de anul viitor
Guvernul României a finalizat proiectul de buget pentru anul viitor, care prevede o serie de noutăți bugetare și fiscale. Executivul pregătește noi obligații pentru șoferi și transportatori.
Executivul a pregătit mai multe noutăți fiscale pentru anul viitor. Printre acestea, se numără acordarea de facilități pentru creșă sau grădiniță și înghețarea angajărilor la Stat.
De asemenea, a decis să taie considerabil sumele și acordarea de tichete pentru Programul Rabla. Totodată, se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică de către autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare.
Noi obligații pentru șoferi și transportatori
Guvernul pregătește noi obligații pentru șoferi și transportatorii care fac distribuție de marfă.
Companiile din domeniu vor trebui să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații.
Iar conducătorul mijlocului de transport va fi obligat să aibă permanent pornit dispozitivul de poziționare. Astfel, autoritățile vor să monitorizeze transportul de mărfuri pe teritoriul României, pentru a preveni evaziunea fiscală.
Guvernul taie banii pentru ecotichete
Și Programul Rabla va fi afectat anul viitor, după ce Guvernul a decis să scadă considerabil valoarea voucherelor.
Valoarea unui ecotichet acordat prin Programul Rabla pentru mașini electrice va fi de maximum 10.000 lei, în 2024, scrie Hotnews.ro.
O sumă de 5 ori mai mică decât cea acordată anul acesta, de exemplu. În 2023, cei care și-au luat un vehicul electric prin Programul Rabla au primit un ecotichet de 54.000 de lei.
Guvernul taie și cuantumul primei de casare. Beneficiarii programului de stimulare a înnoirii parcului auto național vor primi cel mult 3.500 lei în schimbul casării unui autovehicul uzat. Jumătate din cât a acordat anul acesta, când beneficiarii au primit 7.000 de lei pentru o rablă dusă la casat.
Voucherul poate fi folosit pentru achiziționarea unui autovehicul nou sau a unei motociclete noi. Iar cei care casează două autovehicule vechi, beneficiază de o primă de maximum 5.000 de lei.
Prima de casare se acordă numai în cazul în care beneficiarul deține autovehiculul uzat de cel puțin 3 ani. Autoritățile speră să descurajeze astfel samsarii auto. În trecut, au fost cazuri când diverse persoane achiziționau mașini uzate cu câteva sute de lei. Le casau prin Programul Rabla și apoi vindeau ecotichetele celor interesați să-și ia o mașină nouă.