Guvernul începe „manevrele” de recuperare a banilor pierduţi prin restituirea taxei de timbru

Publicat: 09 01. 2017, 10:10

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, duminică, într-o emisiune Digi24, că Guvernul caută soluţii pentru a înlocui timbrul de mediu, una dintre cele 102 taxe nefiscale eliminate de Legea Dragnea, pentru a stimula productia internă de autoturisme, scrie Mediafax.ro.

”Este o discuţie pe care o vom avea la momentul în care se va elabora bugetul”, a declarat Daniel Constantin, fiind întrebat dacă va fi introdusă o altă taxă de mediu la prima înmatriculare a autovehiculelor.

El a mai spus că timbrul de mediu a fost atacat în instanţă, iar statul trebuie să plătească eşalonat ”foarte mulţi bani” celor care l-au plătit.

”Problema nu este neapărat asta. Toţi banii din timbrul de mediu mergeau la Autoritatea Fondului pentru Mediu. Nu e problema că nu mai avem cu ce să alimentăm, pentru că 70% din fondurile pe care le-am avut nu s-au cheltuit. Deci nu problema colectării este o problemă pentru a întoarce şi a face un mediu mai sănătos, ci problema cheltuirii şi dezvoltării de programe în această zonă”, a adăugat Constantin.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a afirmat că autorităţile caută soluţii pentru a stimula industria autohtonă producătoare de maşini, care va fi afectată de eliminarea timbrului de mediu.

„Sigur că ne-am gândit la măsuri compensatorii. După ce le vom discuta cu dânşii (reprezentanţii industriei auto – n.r.) le vom prezenta şi public. Cu siguranţă producţia de autovehicule e foarte importantă, şi aici vorbim de doi mari producători. O acciză în preţul carburantului este o discuţie care nu este suficient fundamentată şi nu cred că poate intra în discuţie, cel puţin acum”, a mai spus Daniel Constantin.

Vicepremierul Daniel Constantin a mai declarat la Digi24 că, începând din 2018, ar putea fi introdus un impozit diferenţiat pentru anumite categorii de venituri.

‘Există o discuţie ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcţie de veniturile pe care le au cetăţenii. Asta este o discuţie pe care o vom avea la momentul respectiv. Cota unică rămâne, dar sunt alte forme, pentru alte tipuri de venituri, care se vor lua în calcul”, a spus el.

Daniel Constantin a exclus varianta renegocierii anul acesta a unui nou nivel al deficitului bugetar, peste 3%.

”Nu intră în discuţie pentru anul 2017. Vom vedea dacă va fi cazul în viitor. Depăşirea deficitului de 3% ne-ar duce în declanşarea procedurii de deficitul excesiv. (…) Toate măsurile se încadrează în această limită de 3%”, a susţinut vicepremierul Daniel Constantin.

De asemenea, el a mai spus că actualul Executiv nu va renunţa la nicio măsură anunţată.

”Nu vom renunţa la nimic. Eu sunt convins că investiţiile se vor face nu numai pentru a se întoarce la bugetul de stat, ci pentru că e nevoie de acele investiţii”, a apreciat Daniel Constantin.

El a mai precizat că bugetul de stat va fi adoptat ”probabil în ultima săptămână” a lunii ianuarie, construcţia proiectului fiind deja demarată.

”Încă se mai lucrează, pentru că noi aveam o construcţie de buget realizată din opoziţie, fără să avem toate datele. Cred că acum se mai fac anumite reglaje fine şi la sfârşitul lunii vom fi în măsură să-l adoptăm”, a conchis Daniel Constantin.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat, pentru MEDIAFAX, că măsurile anunţate vineri de Guvern vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB. „Măsurile anunţate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare şi vor conduce la o creştere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal. România trebuie să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel riscă să fie sancţionată de către Comisia Europeană pentru deficit bugetar excesiv.